07 maart 2018

CDA bepleit stevige maatregelen voor meer veiligheid

Het CDA wil een sterke samenleving waar iedereen zich thuis en veilig voelt. Veiligheid begint thuis, maar ook op school, en in de buurt. Een fatsoenlijke samenleving is het fundament van een veilige samenleving. Het CDA wil duidelijke maatregelen om onze gemeente veiliger te maken. Dalende criminaliteitscijfers kunnen niet verhullen dat er serieuze problemen bestaan. In 2017 waren er 1.372 criminaliteitsdelicten in Katwijk. Daarmee zit de gemeente Katwijk in de middenmoot van veilige gemeenten, volgens RTL Nieuws. De meest voorkomende vorm van criminaliteit is fietsendiefstal, met wel 214 zaken in 2017. De laatste weken signaleert politie Katwijk een flinke toename in het aantal inbraken in woonhuizen. Wat CDA-lijsttrekker Adger van Helden betreft moeten onze dorpen dus veiliger.

Drugspanden sluiten
Het CDA wil dat er keihard opgetreden wordt tegen criminaliteit in onze dorpen. Ook in onze wijken worden wietplantages aangetroffen en ontmanteld. Het CDA wil nadrukkelijk vasthouden aan het strenge beleid tegen drugs. "Zo'n plantage is natuurlijk niet toegestaan, maar gekunstelde elektriciteitsaansluitingen zijn ook nog eens levensgevaarlijk voor bewoners van het pand zelf én de onwetende omwonenden," stelt Van Helden. "Opsporen en sluiten die drugspanden!"

Adger van Helden: actieplan tegen fietsendiefstallen

De CDA-fractievoorzitter vindt dat er een actieplan tegen fietsendiefstallen moet komen. Onder andere met de inzet van meer lokfietsen, vaker surveilleren en mogelijk ook cameratoezicht op de Boulevard.

Andere maatregelen van het CDA zijn het snel herstellen van vernielingen, het aanpakken van straatintimidatie en een gebiedsverbod voor drugsdealers. Het CDA wil dat er in Katwijk natuurlijk een politiebureau blijft. 

Steun voor WhatsApp-buurtgroepen
De zichtbaarheid van BuurtWhatsApp-groepen is een belangrijke succesfactor in het terugbrengen van de criminaliteit. Het CDA heeft daarom met succes gestreden voor borden in wijken waar buurtpreventiegroepen actief zijn. CDA-raadslid Irene van der Plas: "De gemeente ziet nu in dat het belangrijk is om de betrokkenheid van bewoners bij de veiligheid in hun buurt te stimuleren. Nu moeten we komen tot een gemeentedekkend netwerk van buurten met een WhatsApp-groep."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.