16 november 2020

CDA, ChristenUnie en PvdA in gesprek met Zeeverkenners Katwijk

Vorige week kregen Jacco van Duijn (CDA), Ben van der Plas (ChristenUnie) en Tom Reedijk (PvdA) een uitnodiging van Sam van Wijk, Erwin Jonker en Mark Ruis van de Katwijkse Zeeverkenners om in gesprek te gaan over de toekomst van het welzijnswerk in Katwijk. Ze maken zich zorgen over de voorgestelde bezuinigingen en Jacco, Ben en Tom zijn graag bereid om het gesprek gezamenlijk in te gaan.

Bloeiende vereniging
De Katwijkse Scouting is, met 350 leden en 150 vrijwilligers, de op één na grootste afdeling van Nederland. Met de clubgebouwen Parnassia in de zanderij en ’t Troephuis in de Schutterswei heeft Scouting Katwijk twee mooie locaties waar iedere week veel jeugd bij elkaar komt om van alles te doen. Bijvoorbeeld zeilen voor de zeeverkenners en hiken voor de landscouts. Zeeverkenners Sam, Erwin en Mark geven aan dat het belangrijk is voor jongeren om een plek te hebben waar ze leren avonturen te beleven, activiteiten te organiseren en vooral plezier te hebben. Voorzitter Erwin geeft aan: ‘Er is veel animo om bij de zeeverkenners te gaan. De wachtlijsten zijn ongeveer 2 jaar voordat je bij ons terecht kan. Onze jongeren groeien vaak door tot vrijwilligers en daarin zie je dat het groepsgevoel bij de scouting groot is’. Toch zijn er zorgen over het voortbestaan van de scouting in Katwijk, omdat er vanaf 2022 bezuinigingen voor het welzijnswerk staan gepland.

Er is veel animo om bij de zeeverkenners te gaan. De wachtlijsten zijn ongeveer 2 jaar.

Voortbestaan
De bezuiniging op het welzijnswerk moet niet het voortbestaan van belangrijke clubs en organisaties in gevaar brengen. Sam geeft aan dat er in het vrijwilligerswerk veel jongeren met problemen worden geholpen op een normale manier, dus zonder hulpverlening. ‘Dit is vaak beter voor de jongere, maar vreet energie van de vrijwilliger. We moeten door bezuinigingen niet de vrijwilligers overwerkt laten raken, want dan haken ze af’ zegt Sam. Het belangrijkste punt dat de Zeeverkenners meegeven is dat we de bezuiniging eerst goed moeten onderzoeken voordat we definitief minder geld gaan uitgeven aan welzijnswerk. Hoe deze bezuinigingen eruit komen te zien is nog niet bekend en dat zullen Jacco, Ben en Tom ook navragen bij de wethouder.

Maatschappelijke agenda
Naast de bezuinigingen wordt de maatschappelijke agenda besproken. De maatschappelijke agenda is de nieuwe subsidieverleningswijze van de gemeente Katwijk, waarbij maatschappelijke organisaties subsidie ontvangen door een aanvraag te doen. In deze aanvraag wordt aangegeven welk maatschappelijk doel wordt bereikt en hoe veel geld hiervoor nodig is. Penningmeester Sam zegt dat de scouting veel werk heeft gemaakt van de maatschappelijke agenda. Sam zegt hierover dat het principe van de maatschappelijke agenda goed is. Clubs en verenigingen moeten beloond worden voor het maatschappelijk rendement dat wordt bereikt. Daarbij kan door samenwerking meer worden gedaan met minder middelen. Zelf denken ze na op locatie Parnassia doordeweeks te delen met andere organisaties om de kosten te delen.

Clubs en verenigingen moeten beloond worden voor het maatschappelijk rendement dat wordt bereikt.

Daarnaast worden er door de zeeverkenners samengewerkt door de vrijwilligers te laten helpen bij bijvoorbeeld de najaarsfeesten van Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn en bij SKA Oud & Nieuw. Aan Jacco, Ben en Tom wordt meegegeven om de komende tijd goed in de gaten te houden dat organisaties niet omvallen door de maatschappelijke agenda. Vrijwilligers zijn er niet om plannen te schrijven of om maatschappelijke resultaten te meten, maar om de club draaiende te houden. Een belangrijk advies wat Jacco, Ben en Tom gezamenlijk oppakken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.