17 augustus 2021

CDA op pad met Stichting Duinbehoud

​​​​​​De zomervakantie is voor de fractie van CDA Katwijk een goede periode om zaken op te pakken waar eerder nog niet aan toegekomen was. Zoals: kennismaken met Maarten Langbroek, duinconsulent van Stichting Duinbehoud en opvolger van Ben ter Haar. Niet aan een gesprekstafel maar buiten, tijdens een wandeling in de duinen.

Nat, natter, natst
Het werd een gedenkwaardig loopje. Terwijl de ene bui na de andere neerdaalde, maakte het gezelschap, onder leiding van ecoloog Maarten, een ronde door de kalkrijke duinen. Resultaat: acht verzopen mensen (onder wie raadsleden Lisette van der Maden, Dick Oudwater, Barend Tensen, Irene van der Plas en bestuursleden Peter Blok en Cor Kromhout en Ymke Ella) die ondanks de nattigheid genoten van al het moois dat er onderweg te zien was.

We willen de kwetsbare duinen behouden voor de generaties die na ons komen.

Van hazenpootje tot stikstofcompensatie
De kennismakingswandeling liep dwars door het zeedorpenlandschap dat, met die bijzondere, kruidenrijke vegetatie, nog steeds als een van de meest waardevolle van de Nederlandse duinen wordt gezien. Maarten vertelde over vochtige duinvalleien en onder de paraplus werden moeraswesporchis, brunel, grote tijm, hazenpootje en stijve ogentroost gespot. Dat het slecht gaat met de stand van de konijnen in het duin en welke gevolgen dat heeft, werd ook duidelijk in beeld gebracht. En tussendoor was er gelegenheid om met elkaar ook de nodige actuele lokale onderwerpen de revue te laten passeren zoals: stikstofcompensatie voor Valkenhorst, plannen voor landschapspark Dunea, het nieuwe maaibeleid, Rijn Park Katwijk, groen binnen de bebouwde kom, draagvlak vóór en communicatie óver maatregelen en keuzes die met zorg voor de aarde te maken hebben.

Rentmeesterschap
Een prima bestede ochtend, met dank aan Maarten Langbroek van Stichting Duinbehoud, die opnieuw bepaalt bij een van de uitgangspunten van het CDA: rentmeesterschap. Dat betekent onder meer dat CDA Katwijk de kwetsbare duinen wil behouden voor de generaties die na ons komen. In de omgang ermee vraagt dat om verder kijken dan eigen belang en eigen tijd en naar hoe de duinen op een goede manier bewaard kunnen worden voor nu en voor later.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.