11 maart 2022

CDA vindt 13 locaties waar snel gebouwd kan worden

In onze dorpen is er amper een betaalbare woning te vinden. Het CDA roept op tot meer daadkracht en heeft spandoeken geplaatst bij 13 locaties In Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg die zich uitstekend lenen voor betaalbare woningen.

Waar kan gebouwd worden?
CDA-woordvoerder wonen Barend Tensen: “De afgelopen vier jaren is er in Katwijk naar verhouding veel minder gebouwd dan in Nederland of in de regio. De prijzen rijzen hierdoor de pan uit. Gemiddeld kost een huis nu bijna 4 ton. Wie kan dat nog opbrengen?” Ook Holland Rijnland heeft bijna geen aanbod van sociale huurwoningen. Tijd voor actie dus. Tensen: “Op onze website noemen we 13 locaties waar op korte termijn gestart zou kunnen worden met bouwen of waar tijdelijke huizen voor starters geplaatst kunnen worden. Denk aan het Zeehos-terrein in Katwijk aan Zee, de kop van de Dubbelebuurt in Rijnsburg, 't Ambacht in Katwijk aan den Rijn en het verpauperde Uxem-terrein in Valkenburg. Het is een schande dat die gebouwen er al jaren zo bij staan.”

Het hoeft geen járen te duren voordat er ergens huizen staan.

Flexwoningen
Het CDA ging al meerdere keren op werkbezoek bij bouwers die gespecialiseerd zijn in verplaatsbare woningen. Het bouwen van zo’n huis kost veel minder voorbereidingstijd en biedt hetzelfde comfort als een reguliere woning. Deze ‘flexwoningen’ bieden kansen die de gemeente, ondanks herhaald aandringen van de CDA-fractie, nog altijd laat liggen.

Snellere procedures
Wanneer het aanbod groter wordt, zullen de prijzen dalen. Het CDA pleit voor snellere en efficiëntere procedures. Tensen: “We kunnen tijdwinst boeken in de voorbereiding door in te zetten op een slagvaardige ambtelijke organisatie met voldoende personeel die – in samenspraak met de ontwikkelaar – vooraf een strak stappenplan opstelt. Dan hoeft het geen járen te duren voordat er ergens huizen staan.”

Foto: CDA-kandidaten Barend Tensen en Kimberley van der Nagel bij Uxem in Valkenburg

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.