17 januari 2017

"Politiek was een taboe"

De redactie van de site had een kort gesprek met Oana Nicoleta Popa. Zij is geboren in Roemenië maar woont inmiddels elf jaar in Nederland, waarvan drie jaar in Nieuwkoop. Evenals Brent Wijshijer werd zij op 16 december benoemd tot fractie-assistent bij het CDA.

Wat bracht jou tot deze eerste stap in de politiek Oana?

De nieuwsgierigheid naar de politiek heb ik al van jongs af aan gehad. Maar thuis werd politiek in die tijd als een taboe gezien. Op het moment dat in de krant het artikel verscheen over “jong talent in de politiek” wist ik dat dit de kans en het moment was om meer te gaan doen voor de duurzaamheid van de maatschappij en voor het welzijn van de mensen om me heen. Mijn overtuiging is dat we twee opties hebben: langs de kant zitten klagen over wat er mis gaat en beter kan, of de mouwen opstropen en je actief inzetten en meedoen om de veranderingen in de juiste richting te sturen.

Vertel eens iets over jezelf...

Ik heb de HAVO gedaan in Roemenië en ben opgeleid als technicus in telecommunicatie. Heb mijn diploma plus baccalaureaat. Verder heb ik mijn diploma MBO 2 als helpende in zorg en welzijn gehaald plus het VAPRO B –diploma. Vervolgens heb ik HBO bedrijfskunde gedaan en propedeuse op het terrein van Management Economie en Recht. Ik het dagelijks leven ben ik werkzaam als Manufacturing Operator bij een internationaal farmaceutisch bedrijf in Leiden.

Welke vaardigheden kan en wil jij inzetten in de politiek?

Eigenschappen die mensen mij toedichten zijn doorzettingsvermogen en het vermogen om rationeel en analytisch te denken en kwaliteit na te streven. Ik ben volgens velen ambitieus, energiek en zelfstandig, creatief en kritisch en continu in ontwikkeling. Ook beschik ik, zegt men, over inlevingsvermogen en goede communicatieve vaardigheden.

Wat verwacht je van het assistentschap en een mogelijke politieke loopbaan?

Verwachtingen, dat is lastig. Ik probeer juist geen verwachtingen te hebben! Wat ik wel hoop te bereiken is snel instromen in deze nieuwe functie en daarna proberen de zaken die lokaal en binnen het CDA spelen op een rijtje te zetten. En vervolgens een portefeuille kiezen of beter gezegd krijgen en daarin de juiste kennis en vaardigheden inzetten om als fractie maatschappelijke, rechtvaardige en duurzame besluiten te kunnen nemen en daar op te sturen.

Hoe stel je je een politieke loopbaan voor?

Daar maak ik me daar niet zo druk om, misschien later in de raad? Voor de Provinciale Staten zou ik trouwens eerst Nederlander moeten worden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.