27 december 2017

Zet in op vuurwerkshows!

In de afgelopen jaren is het aantal vuurwerkshows in Nederland sterk toegenomen. De gemeente Nieuwkoop was één van de eerste met een georganiseerde vuurwerkshow. Het CDA wil deze lijn nu doorzetten. CDA raadslid Arie van Wijk: “Er is op dit moment veel overlast als het gaat om illegaal vuurwerk en steeds krachtiger consumentenvuurwerk. Daarom moet de gemeente veel meer doen om georganiseerde vuurwerkshows te organiseren”.

Het organiseren van meer vuurwerkshows heeft Burgemeester Buijserd al eerder voorgesteld. In zijn speech op de Nieuwjaarsreceptie van 2017 gaf de Burgemeester aan dat “collectief vuurwerk [...] de toekomst [is], waar we geleidelijk aan naar toe zullen gaan.”. Van Wijk vraagt zich af welke inspanningen de gemeente tot nu toe heeft gedaan en wat de doelen voor volgend jaar zijn.

In de kern Nieuwveen is er al een paar jaar een georganiseerde vuurwerkshow. Dit is ontstaan uit een initiatief vanuit de inwoners en is daarna verder ondersteund door de gemeente. Hierdoor is de overlast, maar ook het aantal ongevallen sterk afgenomen. Volgens van Wijk is dit een heel mooi voorbeeld: “Nieuwveen laat zien dat een georganiseerde vuurwerkshow heel goed kan. Het is geweldig om te zien hoe de inwoners van Nieuwveen zich hiervoor inzetten. Dit zou de gemeente in veel meer kernen moeten doen.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.