28 september 2020

CDA brengt bezoek aan de Noordwijkse Reddingsbrigade.

Het is een drukke zomer geweest voor de vrijwilligers van de Noordwijkse Reddingsbrigade (NRB). Reden voor het CDA om langs te gaan op locatie aan de Bosweg. Fractieleden Wim van Haaster, en Sebastiaan Duivenvoorde werden uitvoerig bijgepraat door bestuursleden van de Noordwijkse Reddingsbrigade.

De reddingsbrigade draait op gedreven vrijwilligers en elk jaar komen er weer nieuwe jongeren bij die zorgvuldig opgeleid worden. Dit is erg leuk maar kost natuurlijk ook veel tijd. ‘’Nieuwe mensen zijn altijd welkom’ ’Aldus voorzitter Enrico Hazenoot.

De zee wordt deze zomer meer dan normaal geteisterd door stevige muistromen. Lang niet alle strandgangers, waaronder toeristen, volgen het veiligheidsadvies op waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan. Het CDA heeft het college daarom gevraagd om in samenwerking met de NRB, de Veiligheidsregio, KNRM en andere kustgemeenten te kijken waar verbeteringen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld qua zichtbaarheid. Het college heeft aangegeven hier zeker mee aan de slag te gaan en goed samen te blijven werken met andere kustgemeentes en instanties. Het is goed mogelijk dat niet iedereen de rode en de gele vlaggen goed ziet. Sebastiaan Duivenvoorde:’ In eerste instantie gaat het natuurlijk om de verantwoordelijkheid van mensen zelf. Wel is respect voor de mensen van de reddingsbrigade van groot belang, deze mensen hebben het beste met ons voor en negeren van veiligheidsvoorschriften passen niet bij respect’.

De gemeente Noordwijk heeft toegezegd met alle betrokken partijen te gaan praten om het waarschuwingssysteem verder te verbeteren. Pasgeleden zijn bijvoorbeeld al zogenaamde

muivlaggen aangeschaft om aan te geven waar de muien zich bevinden.

Nieuwbouw

Ook werd er gesproken over de nieuwbouw van de Noordwijkse Reddingsbrigade in de buurt van Huis ter Duin. Na 28 jaar is de bouw van het nieuwe onderkomen inclusief reddingspost eindelijk begonnen, iets waar de reddingsbrigade uiteraard erg blij mee is.

Indrukwekkend materieel

Naast het bespreken van de perikelen van afgelopen zomer was er ook voldoende tijd om het materieel van de Noordwijkse Reddingsbrigade uitgebreid te bekijken. Wim van Haaster: ‘Ik was erg onder de indruk van het beschikbare materieel maar nog meer van de kunde van de mensen die met deze spullen om moeten kunnen gaan, de reddingsbrigade is onmisbaar voor een gemeente als Noordwijk en deze mensen verdienen groot respect".

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.