01 maart 2022

De haven helpen verduurzamen

 

Vrijdag 18 februari bezochten René Segers-Hoogendoorn, onze fractievoorzitter, en Henri Bontenbal, ons Tweede Kamerlid in Den haag, de haven in Rotterdam. De haven is de trots van Rotterdam en een ontzettend belangrijke economische motor voor de stad, regio en het land. Maar de haven is ook een enorme duurzaamheidsopgave om die trots te kunnen blijven. Er is alleen toekomst voor de haven als ze zich aan de Parijse akkoorden houdt en daar willen wij de haven bij helpen.

De haven is al volop bezig met verduurzamen. Toch staan veel nieuwe installaties stil vanwege een gebrek aan mankracht. De technische ontwikkelingen in de haven gaan zo hard dat er een mismatch is tussen waar mensen voor opgeleid zijn en welke skills er nodig zijn voor de energietransitie. Er is vooral een tekort aan goed-opgeleide MBO’ers.

Dit tekort is mede ontstaan doordat het MBO een statusprobleem heeft. Ouders zien liever dat kinderen HBO of universitaire studies gaan doen. Toch wordt niet ieder kind later arts of advocaat. We moeten onze kinderen leren dat het oké is om met je handen te werken en toffe dingen te bouwen. De politiek kan aan deze waardering van het MBO bijdragen.

Ook kan de politiek de voorwaarden creëren dat het onderwijs meer afgestemd is op de banen van later. Want ambitie en geld zijn het probleem niet voor de energietransitie. Het knelpunt is vooral: kunnen we het maken? Hebben we de mensen?

In de komende vier jaar wil het CDA Rotterdam zich inzetten voor deze herwaardering van het MBO en zo de haven helpen verduurzamen.

Stem 14, 15 en 16 maart CDA en help de haven verduurzamen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.