08 april 2019

Eerste levensreddende laadpalen

CDA-raadslid René Segers-Hoogendoorn heeft vandaag aan de Westerkade een zogenoemde ‘City AED’ onthuld samen met Benvenido van Schaik van Leefbaar Rotterdam. Bij deze innovatie worden laadpalen voor elektrische  auto’s voorzien van een defibrillator of AED. 

Vorige zomer diende het CDA Rotterdam schriftelijke vragen in naar aanleiding van een Delfts initiatief, waarbij laadpalen worden uitgerust met een AED. Hierdoor komen er niet alleen meer AED’s beschikbaar, maar deze zijn bovendien altijd toegankelijk. Deze laadpalen kunnen dus levens redden. Dit leek ons een uitstekend initiatief voor Rotterdam en het college ging hierin mee. Het resultaat daarvan zien we nu met de plaatsing van de eerste vijf City AED’s in Rotterdam en Hoek van Holland.

Segers-Hoogendoorn: "Er zijn steeds meer burgerhulpverleners, dat is geweldig. Maar daarvoor heb je ook AED's nodig en die hangen juist heel vaak in kantoren of winkels. Daarmee zijn ze niet altijd bereikbaar, dus hebben we er meer nodig in de openbare ruimte. We combineren nu twee dingen door bij een nieuwe laadpaal ook meteen een AED op te hangen. Dat gebeurt nu al op enkele plekken in Rotterdam. De enige andere stad is Delft, dus daarmee lopen we voorop. En we hopen op meer."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.