31 augustus 2022

Esther de Lange op bezoek bij Rozenburgse supermarkteigenaar

Na een bezoek aan de Rotterdamse haven ging Esther de Lange, Delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement, vrijdagochtend op bezoek bij Bart Groesz. Deze Rozenburgse supermarkteigenaar stond gisteren in het AD omdat hij de 9% BTW op verse groenten en fruit een week niet doorrekent aan zijn klanten. Met deze nobele actie wil de heer Groesz het signaal afgeven dat we vaart moeten maken met de door het kabinet voorgenomen afschaffing van de BTW op verse groenten en fruit. Vooral in deze tijden met hoge inflatie waarin veel mensen moeite hebben financieel de eindjes aan elkaar te knopen is dit relevant. Niet alleen voor de portemonnee maar ook voor de volksgezondheid.  

Esther de Lange wil met haar bezoek laten zien dat de EU het afschaffen van de BTW op verse groenten en fruit steunt. Het Europees Parlement, mede door de inzet van Esther de Lange en haar CDA-collega Toine Manders, heeft het eind vorig jaar mogelijk gemaakt dat EU-lidstaten de BTW  op verse groenten en fruit terug mogen brengen naar 0%. Ierland maakt er al gebruik van en ook in België loopt deze discussie.  

De actie van de heer Groesz roept veel positieve reacties op, ook bij het CDA Rotterdam. “Wij geloven in maatschappelijk initiatief, in ondernemers die verder kijken dan alleen hun eigen onderneming en maatschappelijk betrokken zijn ”, aldus fractievoorzitter René Segers-Hoogendoorn van het CDA Rotterdam. Helaas gaat het mooie initiatief van de heer Groesz ten koste van hemzelf, aangezien hij de BTW wel gewoon moet afdragen. Esther de Lange besluit: “Vanuit de EU hebben we de obstakels voor 0% BTW op verse groenten en fruit uit de weg geruimd. Het is belangrijk dat de invoering in Nederland in een keer goed gaat, dat kost wat voorbereiding. Ik heb er vertrouwen in dat Nederland er een tandje bij zet en het Ierse voorbeeld zo snel mogelijk zal volgen”. 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.