25 oktober 2019

In Memoriam: M.H.M.F. (Til) Gardeniers-Berendsen

Op 22 oktober 2019 is Til Gardeniers overleden.  Zij werd in 1925 geboren in Rotterdam en bleef er gedurende haar hele glansrijke politieke loopbaan, ook wonen.

Zij werd lid van de Tweede Kamer in 1971 voor de KVP en was minister van 1977 tot 1982 onder oud-premier Van Agt, na Marga Klompé de tweede vrouwelijke minister van Nederland. Zij heeft een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van het CDA, opgericht in 1980. Ook daarna bleef Til een zeer actief en betrokken politicus, lid van de Raad van State van 1983 tot 1995 en na haar politieke carrière (bestuurs)lid van diverse maatschappelijke organisaties, voornamelijk in de kunst en cultuur.

Til Gardeniers was levendig en geestig en bleef tot op hoge leeftijd zeer geinteresseerd in politieke ontwikkelingen. Ze kon daar ook zeer geanimeerd over discussieren; een gesprek met Til was altijd een belevenis met nieuwe invalshoeken, verhalen uit haar politieke verleden en gevat commentaar.

Voor het CDA Rotterdam heeft Til zich nog ingezet tot een jaar of vijf geleden.  Samen met Hannie van Leeuwen (overleden in 2018) was zij nog regelmatig te zien in de CDA fractiekamer van het stadhuis aan de Coolsingel, voor bijeenkomsten van de CDA Senioren. Dat was een hele belevenis want deze twee ervaren politici namen de vergaderingen over met hun verhalen van vroeger, hun grote kennis en persoonlijkheden. Daarbij hadden zij er duidelijk veel plezier in om nog een beetje betrokken te blijven bij ‘hun’ CDA door ons advies en wijze raad te geven. 

Het CDA Rotterdam neemt met dankbaarheid afscheid van Til Gardeniers.  Wij zullen haar missen.

Het bestuur van het CDA Rotterdam

De gemeenteraadsfractie van het CDA Rotterdam

Wethouder van het CDA Rotterdam

De CDA-senioren Rotterdam

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.