CDA | Inbreng debat Sluiting Schroeder van der Kolk

05 juni 2025 3 minuten lezen

Inbreng debat Slui­ting Schroe­der van der Kolk

In de commissie Samenleving vond het debat plaats na aanleiding van de sluiting van Schroeder van der Kolk.

Lees hier de inbreng van Jolijn Standhardt:

Voorzitter,

Schroeder is - al ruim 100 jaar - een voorbeeld van kracht van de samenleving. Als CDA staan wij pal voor maatschappelijke organisaties in onze stad; het cement van onze samenleving. Waar je mensen bij elkaar zet, ontstaan dingen van waarde. De mens komt tot zijn recht in relatie tot de ander. Dat kun je niet vervangen door de overheid of de markt: we hebben elkaar nodig, we hebben gemeenschap nodig. Schroeder van der Kolk vormt zo’n gemeenschap en dat heeft grote waarde voor de buurt en de stad. Een kop koffie, een mogelijkheid om mee te doen, een bijdrage te leveren en je in te zetten voor iets groters dan jij zelf.

Voor het CDA begint het bij de samenleving, bij gemeenschap. Van zo’n gemeenschap gaan mensen houden. Dat is ook te zien aan het aantal insprekers hier vandaag en aan de crowdfunding en petities die hiervoor zijn opgezet; het leeft in de samenleving.

Mijn collega Astrid Frey heeft bij het vorige debat, toen er uitstel van betaling was aangevraagd, gevraagd om niet alleen naar het individuele en financiële plaatje te kijken, maar ook oog te hebben voor de maatschappelijke waarde van deze organisatie, ook in een groter netwerk, het ecosysteem, van andere organisaties in deze stad.

Zo’n organisatie heeft ook de markt nodig, om spullen te verkopen en zo - grotendeels - zelfstandig te kunnen bestaan. Ook de overheid is nodig. Om ruimte te bieden, te faciliteren. Wanneer de markt moet worden bijgestuurd of zwakkeren moeten worden beschermd. Voor het geval dat 300 medewerkers op straat dreigen komen te staan.

Mijn fractie ziet echt wel dat de gemeente bereid was te helpen, snapt dat je niet over een nacht ijs gaat als het om belastinggeld gaat. Dat heeft tijd nodig, maar de stichting had die tijd niet meer. Er was een acute crisissituatie. De stichting spreekt over een langzaam proces van besluitvorming: herkent de gemeente zich hier in? En kan de wethouder verdere uitleg geven over de ontstane onduidelijkheid, door dat er eerst groen licht was gegeven? Ik kan me ook aansluiten bij veelal gestelde vragen over de gang van zaken.

Wij maken ons ook in den brede zorgen over de ruimte die maatschappelijke organisaties krijgen. Hoe toegankelijk is de gemeente wanneer organisaties in verdrukking in de problemen raken? Mijn fractie heeft vaker het idee dat we aan het dweilen zijn met de kraan open; pas wanneer het kwaad eigenlijk al geschied is, gaan we organisaties proberen te helpen. Kan dat niet al eerder? Als CDA maken we vaker dat punt: ziet de gemeente maatschappelijke organisaties wel echt als partner? Hoe zijn we een gemeente die de kostbare waarde ziet die maatschappelijke organisaties hebben in onze stad? Dat die dingen doen die niet vervangbaar zijn door markt of overheid? Ziet de gemeente die waarde pas, wanneer er hier talloze insprekers staan? Wat ons betreft maakt de gemeente deze grote waarde een integraal onderdeel van het beleid. Die organisaties zijn er voor de stad; hoe is de stad er voor die organisaties? Welke lessen trekt de gemeente uit deze casus als het gaat om het ondersteunen van sociaal-maatschappelijke organisaties en initiatieven, zeker als die in acute nood verkeren, maar ook om dat te voorkomen?

In het geval van Schroeder verdwijnt een belangrijk en waardevol sociaal-maatschappelijk initiatief. Dat doet pijn voorzitter; en er zal een gat vallen. Hoe zorgen we dat dat wordt opgevangen? Dat medewerkers niet tussen wal en schip belanden, maar structureel en in de wijk terecht kunnen? Zijn er wellicht andere maatschappelijke organisaties of sociaal-impact ondernemers die dit (deels) over zouden willen nemen? Daarvoor is coulance van de gemeente nodig. Mijn fractie doet met klem een beroep op de gemeente om zich flexibel, actief en meewerkend op te stellen.

Het CDA staat voor een sterke en verantwoordelijke samenleving. Maatschappelijke organisaties zoals Schroeder zijn daar een belangrijk onderdeel van. Voor die maatschappelijke waarde te behouden is goede samenwerking nodig tussen de samenleving, de markt en de overheid. We roepen de gemeente op om

  • Naast de vrijwilligers en medewerkers te gaan staan;
  • gezamenlijk te zoeken naar innovatieve flexibele maar realistische oplossingen voor de activiteiten van Schroeder;
  • en om de waarde van maatschappelijke organisaties integraal onderdeel van het beleid te maken.

Want, zoals we vandaag ook weer hebben gehoord: die maatschappelijke waarde is onvervangbaar.

Lees
ver­der