04 januari 2016

CDA Utrechtse Heuvelrug stelt vragen over de accountantscontrole van de jaarrekening van het sociale domein

CDA-raadslid Peter Kranenburg stelt het college schriftelijk vragen over de accountantscontrole van de jaarrekening van het sociale domein.

De christendemocraten stellen hun vragen na lezing van een brief van de VNG en een artikel dat op 27 december in het Financieel Dagblad stond.Kranenburg vraagt of de gemeente Utrechtse Heuvelrug goedkeuring verwacht van de accountant en wil weten hoe bijvoorbeeld de Provincie handelt, als die goedkeuring uitblijft. Ook wil hij weten hoe het zit met mogelijk uitbetaalde voorschotten aan zorgverleners, en met kosten uit 2015 die later worden gedeclareerd.

Uiterlijk op 29 januari 2016 moet het antwoord er zijn.

De vragen zoals ze zijn gesteld:

Onderwerp verschillende publicaties waaronder:
• de brief van de VNG d.d. 21 december 2015
het Financieel Dagblad d.d. 27 december 2015
betreffende de Accountantscontrole Sociaal Domein; Jaarrekeningen van Nederlandse gemeenten over het jaar 2015.

Naar aanleiding van deze publicaties zou onze fractie graag antwoorden willen ontvangen op de volgende vragen:

1. Verwacht het college dat de accountant de jaarrekening 2015 van de gemeente Utrechtse Heuvelrug niet zal goedkeuren?
2. Indien er twijfel is of er goedkeuring zal worden afgegeven, welke acties onderneemt het college de komende maanden om dit te ondervangen? Hoe en wanneer zal het college de raad daarover informeren?
3. Indien er geen goedkeuring van de accountant komt, hoe waarborgt het college dat de raad haar controlerende taak naar behoren kan uitvoeren?
4. Indien geen goedkeuring van de accountant aan de jaarrekening 2015 wordt gehecht, hoe gaan andere goedkeurende instanties (Prov. Utrecht) hier mee om?
5. Wanneer dienen de gecontracteerde zorgaanbieders hun finale afrekening (van de in 2015 geleverde zorg) te hebben ingediend bij de gemeente?
6. Wat is de afspraak als naderhand nog kosten (betreffende geleverde zorg in 2015) door deze zorgaanbieders worden gedeclareerd?
7. Worden er aan zorgaanbieders voorschotten uitbetaald? Indien ja, wat zijn de waarborgen voor een correcte verrekening indien er teveel of een tekort aan voorschot wordt uitbetaald aan een bepaalde zorgaanbieder over 2015?
8. Wat is de afspraak met de accountant als het gaat om zijn beoordeling van de door zorgverleners geleverde en gedeclareerde diensten, in het kader van zowel getrouw rechtmatigheid? Indien zo'n afspraak nog niet is gemaakt, wanneer wordt deze gemaakt met de accountant?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.