28 oktober 2015

Expertmeeting BSV Gelderland over Ruimte vol dialoog

Enthousiasme over de expert meeting was groot. Een goede dialoog en nu stappen zetten om tot resultaten te komen.

Ladder stedelijke verduurzaming
De problemen die gemeenten ervaren om plannen goedgekeurd te krijgen als gevolg van de ladder van stedelijke verduurzaming zijn groot. Inleiders Bart van Moorsel en Rob Welten gaven het haarfijn aan dat dit instrument haar doel voorbij schiet. Het is zaak dat op Rijks en provinciaal niveau het beginsel van zuinig en zorgvuldig ruimte gebruik zo uitgewerkt wordt dat het werkbaar is. Komend jaar staat de omgevingsvisie weer op onze agenda en gaan we ermee aan de slag.

Leegstand
Leegstand in het landelijk gebied is een groot probleem. Niet makkelijk oplosbaar en een grote uitdaging. Marco van de Vegte liet zien waar het goed en niet goed is opgepakt. Eric volmerink liet zien hoe in Tubbergen gewerkt wordt met een variant op de rood voor rood regeling in de vorm van een schuur voor schuur regeling. CDA heeft hiervoor aandacht en wil ook herstructureringsfonds niet alleen voor de steden maar ook platteland.

Vluchtelingen
Tot slot met elkaar gesproken over de vluchtelingen. We zien dat het aantal vluchtelingen onze zorgen baart. Kunnen we de toestroom aan en wat zijn de gevolgen. Ervaringen vanuit de gemeenten gedeeld. Een ding is voor iedereen duidelijk, grootschalige noodopvang waar de minister om vraagt wijzen wij CDA af. Niet doen! Cruciaal is dat er draagvlak is.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.