24 mei 2016

Ruimte, groen en WATER!

De natuur is zo'n beetje op z'n hoogtepunt wat groen betreft. Dat moet iedere CDA'er aanspreken. Mij in ieder geval wel. Ik geniet er volop van bij mijn dagelijkse wandelingen met mijn hond. Vanmorgen heb ik een mooi stuk gelopen door het Wagenveldse bos, tussen Scherpenzeel en Renswoude. Af en toe dus even een uitstapje naar Gelderland. De bossen, velden en beekjes trekken zich daar gelukkig niets van aan. Het is echt prachtig!

Renswoude ligt grotendeels op zandgrond, met aan de randen wat stukjes veen. Bij het zien van zo'n stukje moeras, met bomen in het water, waan ik mij altijd terug in de tijd. Zo zag het er dus ooit uit in de Gelderse Vallei, zo'n 200 jaar geleden. Daar is nu weinig meer van terug te vinden, en het waterpeil levert minder problemen op dan aan de andere kant van de provincie. Daar was ik 9 mei te gast, in Zegveld. Daar hoorden wij van het zoeken naar de goede balans voor het waterpeil. Aan de ene kant het risico van droogvallende heipalen en grondverzakkingen, aan de andere kant de wateroverlast die een extreme stortbui oplevert. Zoals in 2014 in Kockengen. Kunnen wij dit voorkomen? Nee, wij wonen in een land onder de zeespiegel. Klimaatverandering en een andere kijk op de noodzaak het waterpeil op een natuurvriendelijke manier te beheren brengen ook risico's met zich mee. Van belang is dan vooral snel te kunnen acteren, om de periode van wateroverlast zo kort mogelijk te houden.

En intussen wordt er in het veenweidegebied volop geïnnoveerd om de balans te vinden in een goede grondwaterstand en het grondgebruik zo goed mogelijk in stand te houden voor de vele functies die het gebied rijk is. Wonen, werken, recreëren.... het zou allemaal mogelijk moeten blijven. Cranberry's in plaats van mais, minder eiwitrijk gras om de bodem niet uit te putten, niet meer baggeren van sloten en waterdrainage zijn voorbeelden van kansrijke innovaties om ook voor de landbouw in het veenweidegebied een goede toekomst op te bouwen.

Het waterschap HDSR is volop bezig met de uitvoering om het gewenste waterpeil te bereiken en te beheren. Wij herkennen ons in de keuzes. Inwoners praten mee over oplossingen, er zit veel kennis in dit gebied. Ook wordt de handschoen opgepakt en gaan agrariërs over op duurzame vormen van landbouw. Met elkaar zullen wij de solidariteit op moeten brengen voor deze kant van onze provincie. Een uitdaging om rentmeesterschap handen en voeten te geven!

Didi Dorrestijn - Taal
Statenlid CDA Utrecht

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.