13 september 2023

CDA Hoogeveen stelt schriftelijke vragen over fietsveiligheid

“Hoogeveen minst veiligste fietsstad”, dat is de kop van een krantenartikel in de Hoogeveensche Courant van vrijdag 8 september. Uit onderzoek van Independer blijkt dat er nergens in Drenthe zoveel fietsongevallen gebeuren als in de gemeente Hoogeveen. CDA Hoogeveen vindt dit een onwenselijke situatie en stelt daarom schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

CDA-raadslid Aaf-Tineke Bisschop licht toe: “Voor het CDA heeft verkeersveiligheid topprioriteit. Inwoners moeten veilig van A naar B kunnen. Daarom werken we samen met onze inwoners aan het verbeteren van de verkeersveiligheid: op het traject Lomanlaan-Boekweitlaan-Buizerdlaan in Hoogeveen, op de Domeinweg in Fluitenberg en op de Wijsterseweg in Pesse. Bij de Kadernota 2024 hebben we aandacht gevraagd voor fietsveiligheid op de Carstensdijk in Elim en op het traject Hoogeveenscheweg-Molenweg in Tiendeveen. Het werk is echter nog lang niet af: Uit het onderzoek van Independer blijkt dat in de gemeente Hoogeveen 6,8 fietsongevallen per 10.000 inwoners plaatsvinden en bij ruim 80 procent van deze fietsongelukken is een auto betrokken. Dat vindt het CDA verontrustend. Daarom heb ik schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.”

Bisschop vraagt het college of zij inzichtelijk hebben op welke trajecten de fietsongevallen plaatsvinden en welke mogelijkheden zij zien om de veiligheid voor fietsers op korte en op lange termijn te verbeteren. Bisschop vraagt het college verder de mogelijkheden om onveilige verkeerssituaties door te geven te verbeteren. Dit is voor Bisschop belangrijk, want zo besluit Bisschop: “Onze inwoners weten vaak goed waar de verkeersveiligheid tekortschiet. Laten we daarom samen met onze inwoners komen tot een gemeente waar het veilig en prettig wonen is.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.