22 november 2016

CDA stelt vragen over straatverlichting in De Weide

Vorig jaar zijn in De Weide oude lantaarnpalen vervangen voor nieuwe duurzame ledverlichting. Daarbij is ervoor gekozen om op sommige plekken de verlichting na 21.00 uur te dimmen en er gaan na 00.00 uur tot 06.00 uur een heel aantal lampen uit. De CDA-fractie kreeg hierover verschillende vragen en opmerkingen. Een heel aantal mensen geeft aan zich minder veilig te voelen dan voorheen. Het CDA vraagt daarom aan het college of het nog net zo veilig is in De Weide als voor de vervanging van de lichtmasten.

Raadslid Martin Nanninga: ‘De wethouder heeft ons steeds verteld dat het uitschakelen of dimmen van verlichting geen gevolgen heeft voor de veiligheid. Toch lazen wij in de krant een oproep van het college aan inwoners om in de donkere dagen te zorgen voor goede verlichting in en rondom het huis. Bovendien vraagt het college in diezelfde krant aan inwoners om melding te maken van niet goedwerkende straatverlichting. Dat staat haaks op elkaar, we willen graag weten hoe het zit.’

Namens de CDA-fractie lieten de raadsleden Hilma Mastwijk en Martin Nanninga zich uitgebreid informeren over de verlichting. ‘Het is mooi om te horen dat er adequaat en snel gereageerd wordt op klachten en meldingen over straatverlichting. Daarnaast vinden wij de energiebesparing van 85% die door de nieuwe verlichting wordt gerealiseerd echt geweldig. Maar tegelijk vinden we ook dat gevoelens van onveiligheid serieus genomen moeten worden,’ aldus Hilma Mastwijk.

Het CDA heeft vragen ingediend waarin het college wordt gevraagd hoe het aantal inbraken zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, of er een verband is tussen verlichting en inbraken en hoe wordt omgegaan met gevoelens van onveiligheid door de nieuwe straatverlichting.

22-11-2016

Martin Nanninga

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.