17 februari 2022

Hoogeveens opvoednetwerk 'Ouders voor ouders'

In de komende raadsperiode wil CDA Hoogeveen een Hoogeveens netwerk opzetten voor alle vormen van opvoedhulp, van advies tot pleegzorg. De partij maakte dit initiatief deze week bekend in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen en zij vraagt mensen die mee willen helpen zich bij de partij te melden. Het netwerk met de naam ‘Ouders voor ouders’ moet ervoor zorgen dat ouders en kinderen in de eigen vertrouwde omgeving laagdrempelige hulp kunnen krijgen.

Kandidaat-raadslid voor het­ CDA, Femke Koekoek, is bedenker van het netwerk en laat weten dat het idee ontstond door problemen in de pleegzorg: ‘Soms kunnen kinderen om welke reden dan ook niet meer thuis wonen. Maar door een tekort aan Hoogeveense pleegouders komen deze kinderen soms onterecht in instellingen terecht of gaan ze naar pleegouders in een hele nieuw omgeving waardoor ze hun school en vriendjes moeten achterlaten. Met het Hoogeveense netwerk hopen we meer pleegouders te vinden, vanuit de gedachte: we zijn als samenleving gezamenlijk verantwoordelijk voor onze kinderen, dat past bij het CDA’.

Gaandeweg groeide het idee van het netwerk. Want waarom alleen pleegzorg regelen binnen de grenzen van gemeente Hoogeveen? Er kan op veel manieren behoefte zijn aan hulp bij opvoeding. Soms is er bij nieuwe ouders behoefte om eens een vraag te kunnen stellen aan ervaren ouders. Of soms is het niet nodig dat kinderen helemaal uit huis gaan, maar is het voldoende dat er ergens in straat een gezin woont waar een kind even een weekend terecht kan als er thuis problemen zijn. Ook dat wil het CDA regelen via het netwerk ‘Ouders voor Ouders’. ‘Het mooie van het breed opzetten van dit netwerk is dat zware zorg voorkomen kan worden als ouders laagdrempelig een beetje hulp kunnen krijgen voordat problemen uit de hand lopen,’ aldus Koekoek.

In de raadsperiode die na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart begint, wil Koekoek namens het CDA met het idee voor het opvoednetwerk aan de slag en daarvoor bijvoorbeeld contact zoeken met Pleegzorg Nederland. ‘We hoeven het wiel niet zelf uit te vinden en bovendien heeft Pleegzorg hetzelfde doel als wij zelf: een goed leven voor ieder kind’. Richting de verkiezingen en de nieuwe raadsperiode wil Koekoek het idee verder uitwerken en daarvoor zoekt zij contact met mensen die mee willen denken en mee willen helpen. Geïnteresseerden kunnen zich melden op cdahoogeveen.nl.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.