16 februari 2017

CDA ziet kansen in compacte binnenstad

Het standpunt van de CDA-fractie in de raadsvergadering van 16 februari over het Detailhandelsbeleid bestaat uit 3 onderdelen. Ten eerste de reikwijdte van het detailhandelsbeleid. Ten tweede de relatie en samenhang met andere beleidsterreinen en als derde het fenomeen blurring.

 

Om met het eerste te beginnen: de wethouder heeft op onze vraag over de reikwijdte van dit beleid heel duidelijk gezegd dat het voor de hele gemeente Meppel geldt. De focus wordt gericht op de binnenstad, maar de rest van de gemeente wordt zeker niet vergeten. Wij hebben gevraagd of de wethouder die uitspraak nog een keer wilde bevestigen, waarmee dit onderwerp voor ons afgedaan is. Wethouder Koning heeft dat nogmaals bevestigd tijdens de vergadering.

 

Dan de inbedding en de relatie met andere beleidsterreinen, want dit is niet een op zich zelf staand beleid. De CDA-fractie benadrukt dat dit beleid versterkt moet worden via andere beleidsterreinen. En ook bij dit onderwerp ligt de focus weliswaar op de binnenstad, maar de rest van de gemeente kan en mag niet vergeten worden. En in het bijzonder heb wij aandacht gevraagd voor de binnenstadvisie, die echt op de huidige tijd en ontwikkelingen afgestemd moet worden. Het één kan niet zonder het ander.

 

En als laatste onderwerp de positieve grondhouding ten opzichte van blurring, het combineren van meerdere activiteiten in dezelfde winkelruimte. De CDA-fractie vindt dat niet genoeg. En dat komt omdat de wethouder in de commissievergadering zei dat er weinig behoefte aan is bij de Meppeler detaillisten. Heeft de wethouder daar dan concreet naar gevraagd? Of is er niet naar gevraagd? De CDA-fractie vindt dat het college niet alleen een positieve grondhouding in moet aannemen, maar vooral een actieve houding, een stimulerende houding. Want dit beleid is niet voor vandaag en morgen, maar voor meerdere jaren. Ondanks het feit dat de regelgeving niet altijd meewerkt, zei de wethouder toe dat de gemeente een actieve houding aan zal nemen en mee zal werken aan initiatieven. Aan d landelijke pilot wilden onze ondernemers niet meedoen.

 

Tenslotte wil de CDA-fractie aandacht besteden aan de zorg over het compacter maken van de binnenstad en de mogelijke effecten voor ondernemers in de aanloopstraten.  De  suggestie werd gewekt dat ondernemers mogelijk gedwongen zouden worden om naar duurdere panden te moeten verhuizen. En er werd zelfs gesuggereerd dat er sprake zou zijn of komen van schaarste, waardoor de huurprijzen op zouden lopen. Wij denken niet dat een dergelijk scenario waarheid zal worden. De CDA-fractie ziet vooral kansen. Dat niet iedereen die kan en zal benutten staat op voorhand vast, maar dat hoort ook bij ondernemen. En een ondernemer kan en mag er op rekenen dat de overheid zorgvuldig handelt en de belangen van ondernemers respecteert. En dat heeft onze fractie de wethouder in de commissie horen zeggen. Dus riepen wij op om in de raadsvergadering realistisch te blijven en doemscenario's in de Fabeltjeskrant  op te nemen.

 

De voorgestelde koers en focus wordt door de CDA-fractie onderstreept: een compactere binnenstad en ondernemers verleiden om naar het kernwinkelgebied te verplaatsen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.