28 oktober 2021

APV - Prostitutiebedrijven

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Meppel zijn maximaal 4 prostitutiebedrijven binnen de gemeentegrenzen toegestaan. Daarom wordt dit een 'schaars recht' genoemd.
De rechter heeft eerder bepaald dat deze schaarse rechten of vergunningen eerlijk moeten worden verdeeld, volgens een duidelijke procedure. Meppel had die nog niet, en daarom moet de APV daarop worden aangepast.

Het college van B&W heeft de raad een voorstel voorgelegd hoe die procedure er uit zou kunnen zien en tegelijkertijd voorgesteld het aantal schaarse vergunningen voor prostitutiebedrijven in Meppel terug te bregen naar 3. Dat is gelijk aan het aantal bedrijven dat nu legaal actief is in Meppel. Daarvan zitten er 2 in de Voorstraat en 1 in de Kolderveense Bovenboer.

Onderdeel van dit voorstel is de aanwijzing van de gebieden waar een prostitutiebedrijf zich mag vestigen. En daar wringt de schoen.
Omwonenden maken bezwaar tegen de aanwijzing van het gebied in de Voorstraat waar nu de prostitutiebedrijven zijn gevestigd. Zij ervaren niet alleen veel overlast, maar vinden ook dat prostitutiebedrijven niet in een woonbuurt thuis horen.
De CDA-fractie heeft de buurt bezocht en omwonende gesproken, nadat zij in de commissievergadering hebben ingesproken. Hun verhalen hebben grote indruk achtergelaten. De theoretische mogelijkheid blijft bestaan dat een prostitutiebedrijf in de Voorstraat zich verplaatst. En dat baart zorgen. Bovendien heeft de gemeente Meppel nog steeds geen prostitutiebeleid vastgested, omdat wordt gewacht op landelijke regelgeving. Op zich begrijpelijk, omdat daarmee dubbel werk wordt voorkomen, maar daar hebben de bewoners van de Voorstraat nu niets aan. De CDA-fractie heeft daarom aangedrongen op direct handhaven op meldingen van overlast, en daarbij ook naar de sluitingstijden te kijken. De bedrijven in de voorstraat mogen namelijk tot 05:00 uur geopend zijn, waardoor overlast tot diep in de nacht doorgaat. De burgemeester heeft de bevoegdheid om daarop in te grijpen.

De CDA-fractie is kritisch op het optreden van de burgemeester in de commissievergadering. In de reactie op insprekers en fracties werd ogenslijnlijk weinig begrip getoond voor de overlast die omwonenden ervaren. De toon was nogal formeel: er zou alleen gehandhaafd kunnen worden als mensen overlast melden. En er werd niet veel gemeld. Daarbij werd niet veel begrip getoond voor het feit dat mensen moe zijn van melden als er ogenschijnlijk niet veel mee wordt gedaan en dat mensen ook niet durven te melden. Tijdens de raadsvergadering werd gelukkig meer begrip getoond en heeft de gemeenteraad het collge van B&W de opdracht gegeven om op korte termijn met omwonenden, ondernemers en andere betrokkenen daarover in gesprek te gaan. En om daarbij tegelijkertijd de basis te leggen voor het opstellen van nieuw beleid. 

De CDA-fractie heeft ingestemd met dit raadsvoorstel om te voorkomen dat er meer prostitiebedrijven in Meppel zich vestigen en hiermee een duidelijke procedure komt voor het verlenen van een vergunning aan dergelijke bedrijven. Tegelijkertijd wil de CA-fractie ook dat er haast wordt gemaakt met het opstellen van prostitutiebeleid waarmee wij vaststellen of wij prostitiebedrijven in Meppel willen, en zo ja hoeveel en waar.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.