20 december 2018

Bedrijven Investerings Zone (BIZ)

Dit raadsvoorstel moet het mogelijk maken om via de WOZ-heffing door de gemeente geld te incasseren, dat wordt doorgesluisd naar een stichting die speciaal is opgericht voor de BIZ. Een initiatief van, voor en door de ondernemers van de Meppeler Handelsvereniging. Het geld wordt gebruikt om een extra impuls te geven aan de binnenstad van Meppel. In een later stadium gaan waarschijnlijk ook de vastgoedeigenaren mee doen via een eigen BIZ. Door de BIZ dragen alle ondernemers die een gebouw gebruiken in de binnenstad en de aanloopstraten bij en wordt een stap gezet richting het realiseren van het gezamenlijke belang, in plaats van de vele verschillende individuele belangen.

Wij hebben de voordelen afgewogen tegen de nadelen. Een belangrijk nadeel is dat inning via de gemeentelijke belastingen een verplichtend karakter heeft. Dus een ondernemer betaalt wel mee, ook al heeft die geen direct belang bij de uitvoering van de plannen; ook al wil die niet bijdragen; ook al kan die ondernemer niet bijdragen. Daar mogen en willen wij niet aan voorbij gaan. Dat nadeel wordt deels gecompenseerd door het zelfregulerende karakter van de BIZ: de stichting moet zelf zorg dragen voor voldoende draagvlak om de BIZ uit te kunnen voeren en ook om de BIZ eventueel te verlengen.

Een ander nadeel is dat het gebied waarvoor de BIZ geldt, groter is dan de binnenstad. En daardoor wordt de kans groter dat er ondernemers moeten bijdragen die daar geen direct voordeel bij zullen hebben.

Alles overwegende, zijn wij van mening dat de voordelen van dit voorstel opwegen tegen de nadelen en daarom hebben wij vóór dit raadsvoorstel gestemd. Daarbij hebben wij het college en de nieuwe stichting wel het advies meegegeven om scherp te blijven op mogelijke negatieve aspecten. Bijvoorbeeld dat ondernemers de binnenstad gaan verlaten of mijden vanwege de BIZ. Als dat onverhoopt zou gebeuren, dan zou dat meegewogen moeten worden als na afloop van de wettelijke termijn van 5 jaren, verlenging wordt voorgesteld.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.