22 juni 2023

Bestuursraportage 2023

Met de bestuursrapportage krijgt de raad inzicht in de afwijkingen en eventuele bijstellingen in de begroting voor 2023 en eventuele bijsturingen. De CDA-fractie ziet weinig bijsturing, maar wel de bijstelling van een positief naar een negatief resultaat. Tegelijkertijd wordt geschermd met mogelijk incidentele meevallers, omdat waarschijnlijk niet alle wensen dit jaar uitgevoerd kunnen worden. Dat klopt, want er zijn nu al meerdere onderwerpen uitgesteld.

Ook weten we nu al dat er enkele financiële tegenvallers zijn, maar er wordt volstaan met het advies de constateringen en bijstellingen als een waarschuwing op te vatten. Dat vindt de CDA-fractie wat al te optimistisch, net zoals de ingeschatte inflatie bij de begroting, waarvan de CDA-fractie heeft aangegeven dat die te laag was ingeschat en dat is helaas uitgekomen. En wij blijven van mening dat de relatief hoge inflatie in de loop van dit jaar tot hogere lasten zal leiden.

Voor het overgrote deel wijt het college de stand van zaken aan factoren waarop weinig invloed is en dat maakt dat er voor de gemeenteraad weinig anders op zit dan kennis nemen van de afwijkingen en de bestuursrapportage vast te stellen.

Maar de CDA-fractie heeft grote moeite met het beschikbaar stellen van een overbruggingskrediet van 60.000 euro voor de Stichting Horeca Schouwburg Ogterop, zodat er naar een oplossing gezocht kan worden voor de financiële situatie. De CDA-fractie heeft een voorstel ingediend om dat voorbereidingskrediet niet ter beschikking te stellen, omdat bij de behandeling van het raadsvoorstel om een Stichting Horeca Schouwburg Ogterop op te richten in de raadscommissie van 14 juni 2018 door het college uitdrukkelijk is gezegd dat een verlieslatende situatie de verantwoordelijkheid is van de stichting en de stichting dat zelf moet oplossen. Ook heeft het college toen uitdrukkelijk aangegeven dat er ‘geen cultuurgeld naar de stichting gaat’.  De gemeente Meppel heeft dus heel bewust gekozen voor de stichtingsvorm om niet zelf te ondernemen en dus ook niet het ondernemersrisico te lopen. Dan past het niet om nu toch een krediet ter beschikking te stellen. Op het allerlaatste moment zei de wethouder dat er mogelijk mensen op straat komen te staan als er geen geld is om de lonen uit te betalen, maar alleen de SP en Groen Links trokken daarop hun steun voor het wijzigingsvoorstel in

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.