29 mei 2019

Geen minimumleeftijd voor burgerinitiatief!

De gemeenteraad heeft de Verordening Burgerinitiatief aangepast. De Verordening was al verouderd, maar ook was de drempel hoog voor de inwoners van Meppel om een initiatief of idee op de agenda van de gemeenteraad te krijgen:

1. het aantal handtekeningen dat nodig is om het initiatief of idee in te kunnen dienen was 0,7 % van de intiatiefgerechtigden. Daarop volgde een ingewikkelde beschrijving wie initiatiefgerechtigde zijn. 
Nu wordt dat eenvoudiger: minimaal 100 mensen moeten het initiatief of idee steunen.

2. de gemeenteraad moest eerst besluiten of het verzoek geldig was en dus voldoet aan de oude spelregels. `
Nu wordt dat getoetst door de Agendacommissie, die vaker vergadert en ook sneller kan handelen. Daardoor kan een verzoek (veel) sneller worden behandeld.

Ons fractielid Klaas Jan Dunnink heeft zich hard gemaakt voor het niet meer noemen van een minimumleeftijd om een initiatief of idee op de agenda van de gemeenteraad te krijgen: 

“De inzichten, denkkracht en creativiteit van kinderen en jongeren wordt steeds vaker (h)erkent en gebruikt. Bijvoorbeeld door managers in bedrijven en landelijke politieke ambtsdragers. De ideeën van kinderen/jongeren zijn waardevol bij het maken van beleid. Met het loslaten van de leeftijdsgrens in deze verordening worden ook kinderen en jongeren onder de 16 jaar in Meppel serieus genomen en krijgen zij de mogelijkheid om hun ideeën op de politieke agenda van de gemeenteraad van hun Meppel te zetten. Met de voorgestelde aanpassing sluiten we kinderen en jongeren in Meppel niet uit: we dagen ze uit!”

 Wij hebben daarom een amendement opgesteld dat door meerdere fracties werd gesteund en ingediend. Met een grote raadsmeerderheid is dit amendement aangenomen en daarom is nu geen minimumleeftijd voor het indienen van een burgerinitiatief!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.