25 november 2021

Motie Samenlevingsschool

"De gemeente gaat niet over de identiteit van het onderwijs!"

 

In de voorbereidingen van het raadstuk “onderwijs in Nieuwveense Landen (2018)” en “het Integraal Huisvestingsplan primair onderwijs (2020)”, is gesproken over 2 scholen in de wijk Nieuwveense Landen. Het verbaasde onze fractie dan ook dat de fracties van D’66 en de VVD in de raadsvergadering van 25 november vanuit het niets met een motie zijn gekomen, die het college oproept om de schoolbesturen te enthousiasmeren en te verzoeken om tot 1 gezamenlijke school te komen. Dat strookt niet met één van de belangrijkste uitgangspunten van het CDA: een betrouwbare overheid. Die wijkt niet zpmaar af van eerdere keuzes.

Vanaf het begin zijn de schoolbesturen van Promes en het Kindpunt samen opgetrokken in de plannen voor onderwijs in NVL. Zij hebben daarin steeds als uitgangspunt gehanteerd dat het gaat om twee scholen, in een gebouw, met elk hun eigen identiteit, maar waarbij allerlei voorzieningen gedeeld kunnen worden. De indieners gebruiken onder andere efficiëntie als argument, maar uit de discussie die volgde bleek al snel wat de eigenlijke motivatie achter deze motie was: realiseratie van 1 samenlevingsschool. 

Wat onze fractie betreft een onverstandig plan, omdat gemeente en gemeenteraad hier simpelweg niet over gaan. Die moeten zorgen voor goede huisvesting, maar gaan niet over de identiteit van het onderwijs. Dit voorstel raakt dan ook het grondrecht van de vrijheid van onderwijs. De CDA-fractie vindt het daarom ongepast de schoolbesturen te vragen van hun eigen identiteit af te wijken. Ook al vanwege de afhankelijkheidsrelatie tussen gemeente en schoolbesturen.
Het college is er om de wet te handhaven en de rechten van mensen te beschermen; niet om mensen een morele druk op te leggen om van hun grondrechten af te zien. De CDA-fractie wil daar niet mee marchanderen: voor de inwoners van Nieuwveense Landen is het belangrijk dat zij een vrije keuze houden voor het onderwijs aan hun kinderen 

Het mag duidelijk zijn dat de CDA-fractie deze motie daarom niet heeft ondersteunt. Als schoolbesturen uit zichzelf willen samenwerken, dan is dat hun goede recht. Daar zijn wij dus niet op tegen! Maar we zijn wel tegen een overheid die hier invloed op wil uitoefenen. De argumenten van het CDA (en ook van de Christenunie) waren voor de fractie van Sterk Meppel reden om tegen te stemmen. Helaas waren er 3 leden van deze 2 fracties niet aanwezig, waardoor de motie wel is aangenomen. 

De CDA fractie zal scherp blijven op de manier waarop uitvoering aan deze motie wordt gegeven.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.