21 december 2023

Noordpoort - het vervolg

In ons verkiezingsprogramma voor deze bestuursperiode heeft CDA Meppel gedroomd over een Meppel waar het fijn wonen en leven is voor iedereen en waar de openbare ruimte aantrekkelijk en uitnodigend is en voorzieningen beschikbaar, bereikbaar en toegankelijk zijn. Daarom wilden wij kwaliteit, duurzaamheid en flexibiliteit als het gaat om wonen en ruim baan geven aan starters, doorstromers en senioren op de woningmarkt.

Met het (vele) geld dat uit Den Haag is toegezegd kunnen we in het gebied NoordPoort een groot aantal woningen bouwen, maar daarvoor moeten we de eerder vastgestelde uitgangspunten aanpassen. CDA Meppel wil geen concessies doen aan de eerder vastgestelde uitgangspunten voor de ruimtelijke kwaliteit, maar ziet in dat we wellicht concessies moeten doen in de verhouding tussen de te bouwen huur- en koopwoningen en dat er relatief veel gestapeld zal moeten worden. Maar volgens de fractie past dat in dit gebied, aan de rand van de stad.

Tegelijkertijd zien we veel kansen. Kansen voor toekomstgerichte en duurzame oplossingen, zodat het echt een wijk voor toekomstige generaties wordt en van ons vraagt om verder te kijken dan morgen en overmorgen. En de CDA-fractie weegt die kansen zwaarder dan de bedreigingen en zal voor dit raadsvoorstel stemmen. Daarbij heeft de fractie aandacht gevraagd voor de bestaande bedrijven die onder het overgangsrecht worden gebracht, omdat voor bedrijvigheid in de toekomst weinig plaats meer zal zijn. Een ondernemer in dit gebied heeft de fractie benaderd omdat aangekondigd wordt dat bedrijfsactiviteiten op termijn niet meer mogelijk zullen zijn, maar dat daarover nog geen contact is geweest en dergelijke uitspraken wel leiden tot zorgen voor de toekomst. Het college heeft toegezegd dat ondernemers in dit gebied pro-actief geïnformeerd worden over de mogelijke gevolgen van de woningbouwplannen in Noordpoort, welke mogelijkheden er zijn en wie hen daarbij kan helpen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.