28 september 2023

Perspectiefnota 2024-2027

In de Perspectiefnota geeft de gemeenteraad elk jaar de richting aan voor de begroting van de gemeente Meppel: welke plannen en investeringen verdienen een bijdrage en wat niet.

Door omstandigheden staakten de stemmen in de raadsvergadering van 6 juli en daarom werd in de raadsvergadering van 28 september alleen gestemd over de ingediende wijzigingsvoorstellen, de eventueel aangepaste perspectiefnota en moties die door de fracties zijn ingediend. De wijzigingsvoorstellen of amendementen die de grootste verandering betekenen, worden het eerst in stemming gebracht. De CDA-fractie heeft meerdere wijzigingen ingediend en gesteund die grote veranderingen van de voorgerstelde plannen zouden betekenen:

  • eerst een politiek debat over de wenselijkheid van de (grote) verbouwing van Ogterop en pas daarna daarvoor geld ter beschikking stellen;
  • eerst een politiek debat over de wenselijkheid van de verbouwing van het gemeentehuis en de gemeentewerf en pas daarna daarvoor geld ter beschikking stellen.

In beide gevallen vindt de CDA-fractie het niet verantwoord om in deze tijd zoveel geld uit te geven aan dergelijke projecten. Dus daarom is het nodig om daarover eerst het politieke debat te voeren. En pas daarna geld ter beschikking te stellen. Dat lijkt de CDA-fractie de juiste en gepaste volgorde.

Ook heeft de CDA-fractie voorgesteld om de forse verhoging van de OZB niet in één keer door te voeren, maar uit te smeren over meerdere jaren. Bovendien al de OZB nog meer verhoogd moeten worden als de verbouwplannen van Ogterop en het gemeentehuis wel doorgaan. 

Daarnaast heeft de CDA-fractie voorstellen gesteund om het budget voor maatschappelijk initiatieven niet te schrappennen dt voor wijk- en buurtgericht werken niet te verminderen.

Helaas sloten de coalitiepartijen de gelederen en werden alle voorstellen van de andere fracties afgestemd. En vooral omdat de CDA-fractie de plannen voor verbouw van Ogterop en het gemeentehuis absoluut niet verantwoord vindt, heeft de fractie voor het eerst tegen de Perspectiefnota gestemd. En bij de bespreking van de begroting zal dit besluit ook een belangrijke rol spelen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.