28 september 2023

Structuurvisie Omgevingsprogramma Noord IV

CDA: Geen themapark op Noord IV!

De fractie van CDA Meppel heeft op 28 september 2023 tegen de structuurvisie Noord IV gestemd. Een themapark op Noord IV zou wat de fractie betreft niet tot de mogelijkheden van de planontwikkeling mogen behoren. Dit staat nog los van de vraag of onze inwoners überhaupt zitten te wachten op een themapark. Op basis van de reacties die onze fractie heeft gekregen twijfelen wij daar in ieder geval sterk aan. 

Helaas heeft de raad de structuurvisie wel aangenomen, waarmee de mogelijkheid van een themapark nog steeds een optie is.

Waarom heeft de CDA fractie tegen gestemd?

Op 1 oktober 2020, nog geen 3 jaar geleden, heeft de gemeenteraad besloten om het voorkeursrecht te vestigen op Noord IV. Dit was destijds een moeilijk besluit voor de CDA fractie. Het vestigen van een voorkeursrecht is een zwaar en vergaand besluit met enorme gevolgen voor de bewoners en de eigenaren in het gebied. De fractie is ondanks deze worsteling, toch akkoord gegaan met de vestiging van dit voorkeursrecht, omdat het college destijds aangaf dat de planontwikkeling van dit gebied noodzakelijk was. Noodzakelijk voor de opgaven voor de gemeente Meppel op het gebied van energie en uitbreiding van bedrijventerreinen. De komst van een themapark is destijds geen argument geweest dat meegewogen had kunnen of moeten worden. Dat argument bestond toen niet.

Maar nu er een Franse investeerder met een themapark in beeld is gekomen, blijkt de noodzaak voor onze oorspronkelijke opgaven in dit gebied er ineens niet meer te zijn. In de commissie gaf de wethouder aan dat de energie opgave ook wel anders te realiseren is, evenals de ruimte voor uitbreiding van de bedrijventerreinen. Dit is voor onze fractie niet uit te leggen!

De CDA fractie verwoorde dit in de raad als volgt: “Wij hebben op basis van inhoudelijke argumenten destijds een heel zwaar middel ingezet; de WVG. Daar kunnen en mogen we nu niet lichtzinnig mee omgaan. “Even” een ander plan ontwikkelen, omdat we de grond toevallig toch al hebben geclaimd, en dan maar onze oorspronkelijke argumenten opzij zetten, is niet rechtvaardig en niet eerlijk naar de betrokkenen. Zeker niet als je de bewoners en betrokkenen midden in het participatieproces in onduidelijkheid achterlaat. Het gaat hier om een ruimtelijk besluit, niet om een thema-park. Maar het werkelijke thema waar het hierom gaat is betrouwbaarheid en geloofwaardigheid richting onze inwoners. De uitwerking van deze structuurvisie is niet in lijn met de reden waarom we de WVG op die gronden van toepassing hebben verklaard. Dat een themapark hierin zou passen is wat onze fractie betreft een gezocht gelegenheidsargument. De grond op Noord IV ligt er gelukkig nog, maar de argumenten van de WVG zijn wat onze fractie betreft niet langer gegrond!” 

Met het stemmen tegen de structuurvisie heeft de fractie tevens aangegeven van mening te zijn dat de WVG van het gebied zou moeten worden gehaald, en de gronden terug zouden moeten naar de eigenaren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.