20 juni 2019

Vragenhalfuurtje: AED

Samen met de fractie van Sterk Meppel heeft de CDA-fractie vragen gesteld over de AED's in Meppel: een voortvloeisel van onze verkiezingscampagne.

lk jaar krijgen in Nederland ongeveer 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De overlevingskansen nemen aanzienlijk toe bij inzet van burgerhulpverleners en AED’s. Uit onderzoek van GGD Drenthe blijkt dat in Meppel zowel het aantal 24/7 beschikbare en toegankelijke AED’s als het aantal burgerhulpverleners onvoldoende is voor een dekkend netwerk om tijdige inzet voldoende te kunnen realiseren. 

Gelukkig zijn er verschillende burgerinitiatieven die -met succes- inzetten op betere beschikbaarheid van toegankelijke AED’s. We zijn blij dat hier ambtelijk ook op wordt ingespeeld door bijvoorbeeld initiatiefnemers in verbinding te brengen met elkaar en hen te wijzen op aanmelding bij HartslagNu. Naast aanschaf van AED’s en buitenkasten zijn ook onderhoud en verzekering belangrijk om een dekkend netwerk in stand te houden. 

AED’s hebben vooral toegevoegde waarde bij voldoende beschikbaarheid van burgerhulpverleners. Deze burgerhulpverleners moeten zijn aangemeld bij HartslagNu en jaarlijkse een herhalingsles volgen om gecertificeerd te blijven. GGD Drenthe adviseert de gemeente Meppel ernaar te streven dat minimaal 2,5% van de bewoners (ongeveer 630 mensen) als burgerhulpverlener is aangemeld bij HartslagNu. Momenteel zijn ongeveer 330 mensen aangemeld en gecertificeerd. Er zouden dus nog zo’n 300 burgerhulpverleners geworven moeten worden. Daarnaast is belangrijk dat de burgerhulpverleners jaarlijks een herhalingsles (kunnen) volgen. 

Daarom hebben wij de volgende vragen gesteld: 

1. Welke mogelijkheden ziet het college om initiatieven uit de samenleving verder te stimuleren en faciliteren waar dit bijdraagt aan een dekkend netwerk van 24/7 beschikbare AED’s? Wij denken dan bijvoorbeeld aan: 

- waar mogelijk mee te denken in een oplossing voor onderhoudskosten en verzekering van AED’s en buitenkasten;

- zelf het goede voorbeeld te geven door beschikbare AED’s in gemeentelijke gebouwen zoveel mogelijk aan de buitenkant van het gebouw te bevestigen en deze AED’s aan te melden bij HartslagNu;

2. Wat is de stand van zaken met betrekking tot de gezamenlijke Drentse aanpak om een dekkend netwerk te kunnen behouden? Ligt er al een voorstel? 

3. Wil het college zich inzetten voor het realiseren van een dekkingspercentage van 2,5% burgerhulpverleners, bijvoorbeeld door : 

- werving van nieuwe burgerhulpverleners en oproepen tot registratie van burgerhulpverleners bij HartslagNu:

- het oproepen van de medewerkers van de gemeente Meppel en (duo)raadsleden met een BHV/EHBO/Reanimatie-diploma om zich ook aan te melden als burgerhulpverlener;

- (bij te dragen aan) het organiseren van reanimatiecursussen. Aangezien de kosten van dergelijke (herhalings)lessen meestal vergoed worden door zorgverzekeraars, gaat het hier om faciliteren en niet om financieren;

- te beoordelen of burgerhulpverleners desgewenst onder de vrijwilligersverzekering van de gemeente vallen? 

De reactie van het college was positief: zij werkt mee aan een volledige dekking binnen Meppel, wil het goede voorbeeld geven en komt nog terug op de mogelijkheden om in de kosten van onderhoud in de toekomst te voorzien.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.