26 september 2019

Week van de Pleegzorg

Tijdens het vragenhalfuurtje heeft de CDA-fractie aandacht gevraagd voor de Week van de Pleegzorg. Die wordt dit jaar namelijk weer georganiseerd in de week van 30 oktober t/m 6 november 2019 door Jeugdzorg Nederland en de verschillende pleegzorg organisaties.. Deze week staat in het teken van het werven van nieuwe pleegouders, samenwerken met gemeenten en de binding en relatie met bestaande pleegouders. Ook zal de nieuwe landelijke wervingscampagne in deze week gelanceerd worden.

Pleegouders zijn bijzondere vrijwilligers, die hun huis en hart openstellen om een ander kind een veilige plek te bieden. Als thuis opgroeien (tijdelijk of langdurig) niet kan, is opvang binnen een ander gezin voorliggend. Dit staat in de Jeugdwet, maar uiteraard willen we dat vanuit onze eigen visie ook. We gunnen elk kind een gezin! Tijdens de Perspectiefnota hebben wij in juni 2019 als fractie ook al aandacht voor deze vorm van jeugdhulp gevraagd.

Wij vinden het belangrijk dat onze gemeente deze actieweek daarom actief ondersteunt. Het is belangrijk dat er meer gezinnen geworven worden om ook voor meer kinderen een geschikt gezin te kunnen vinden. Bovendien is het belangrijk dat bestaande pleeggezinnen hun belangrijke taak kunnen blijven voortzetten en waardering krijgen voor het soms moeilijke werk dat zij doen. Ditzelfde geldt voor overigens voor alle andere vormen van gezinsgerichte opvang, bijvoorbeeld in gezinshuizen.

Wij hebben daarom de volgende vragen aan het College gesteld:

1. Is het college in gesprek met de pleegzorgorganisatie(s) over de invulling van de week van de pleegzorg, en de manier waarop de gemeente deze actieweek kan ondersteunen?

a. Zo ja; op welke manier zal de gemeente hierin ondersteunen?

b. Zo nee; waarom niet en is het college voornemens dit alsnog te doen?

2. Is het college met ons van mening dat de bestaande pleeggezinnen vanuit onze gemeente een blijk van waardering verdienen (bijvoorbeeld d.m.v. een bloemetje) en is het college bereid dit te (laten) organiseren in deze week van de pleegzorg?

Het College heeft beide vragen met “ja” beantwoord. Bovendien wordt op 1 oktober in het Stadhuis van  Meppel ook een informatieavond over pleegzorg en pleegouderschap georganiseerd.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.