15 april 2023

CDA (voorlopig?) buiten beeld bij coalitievorming

Op woensdag 5 april hebben de verkenners in Provinciale Staten verslag gedaan van hun verkenning  met welke partijen BBB het best een coalitie kunnen vormen. De verkenners stellen een coalitie voor van BBB, VVD, SGP ( omdat ze een zetel gewonnen hebben) en CU (omdat die een zittende gedeputeerde hebben). Als de CU en PVV niet tot samenwerking komen betekent dat dat er gezocht moet worden naar een coalitie zonder PVV  en dan is het CDA nadrukkelijk in beeld.

Hieronder treft u de bijdrage aan van fractievoorzitter Marian Uitdewilligen in dat debat.

"Dank verkenners voor het doen van de verkenning  en het verslag. Het is een heldere weergave.

Het CDA heeft in Flevoland een zetel verloren, net als veel landelijke partijen. De BBB heeft overtuigend gewonnen en dat verdient een felicitatie. Het verlies van bestaande partijen zegt veel over de kloof die landelijk gevoeld wordt tussen de burgers en de overheid. Dat is de werkelijke uitkomst van de verkiezingen.

De CDA-fractie is deze verkiezingen in gegaan om onze uitgangspunten en idealen te verwezenlijken: Rechtvaardigheid, rentmeesterschap, solidariteit  en gespreide verantwoordelijkheid. We willen niet polariseren maar samenwerken. Want samen maken we Flevoland mooier.

Dat blijven we doen in welke positie dan ook. Zo zijn we het gesprek met de verkenners in gegaan. De BBB is aan zet en wij hebben onze speerpunten en samenwerkingsopties aangegeven. De verkenners hebben terecht geconcludeerd dat wij overlap hebben met de BBB en dat er geen zwaarwegende programmatische breekpunten zijn.

We hebben wel aangegeven dat samenwerking met een aantal partijen niet kansrijk door ons gevonden wordt door onder meer mensbeeld en programmatische verschillen, zoals FvD, PVV en PvdD. Onze voorkeur is door het midden. Dat doet volgens ons het meest recht aan de verkiezingsuitslag. De coalitie die nu voorligt heeft niet onze voorkeur.

Het feit dat we aangegeven hebben liever niet met de PVV in een  coalitie te zitten maakt dat we nu in de wachtkamer zitten.

Er zijn in het debat opmerkingen gemaakt worden over het niet democratisch zijn van uitsluiting van partijen. Dat uitsluiten betekent wat het CDA betreft niet dat wij hun standpunten of kiezers niet respecteren. Het zegt dat die standpunten te veraf liggen van ónze standpunten.

Wij denken dat de optie die nu voorligt niet de beste optie voor Flevoland is. We begrijpen dat de verkenners hierop uitkomen als optie die het meest kansrijk is. Ook de verkenners hadden liever de PvdA aan boord gehad. Maar omdat de PvdA alleen samen met GroenLinks in een coalitie wil en de BBB dat uitsluit is deze samenstelling volgens de verkenners het meest logisch.

Ik wens de voorlopige coalitiepartners de wijsheid toe om diep in hun hart te kijken of dit de gedroomde samenwerking is en het beste voor Flevoland."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.