18 maart 2021

Verkiezingscampagne in coronatijd: alles is anders

Twee jaar geleden liep Wopke Hoekstra nog vrolijk een uurtje door Almere met een hele stoet CDA’ers achter zich aan in de aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten, maar dit jaar moet het noodgedwongen allemaal anders. De verkiezingscampagne vindt, ook in Flevoland, vooral online plaats.

Natuurlijk ontbreekt de nodige ‘buitenreclame’ niet, zoals hierboven op Urk, maar sociale kanalen als Facebook, twitter en Instagram voeren toch de boventoon. Via de Facebook-accounts van de zes Flevolandse afdelingen en van CDA Flevoland zijn veel foto’s en filmpjes te zien, waaronder een filmpje dat Wopke exclusief voor Flevoland heeft opgenomen. Een van de weinige fysieke bezoeken die zijn gebracht was dat van Hilde Palland, de nummer 12 van de kandidatenlijst. Zij is afkomstig uit Kampen en Flevoland is in de Kamerfractie haar aandachtsgebied. Vandaar dat ze op 10 en 11 maart naar Flevoland kwam voor een Tour de Flevoland, waarbij ze in alle zes gemeenten een bedrijf bezocht. En omdat zij gespecialiseerd is in familiebedrijven, waren het uitsluitend bedrijven in die categorie die zij bezocht. 

We maken tevens gebruik van een staartlijst, met daarop enkele Flevolandse kandidaten. Hun gezichten vind je hieronder.

Uiteindelijk viel de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in Flevoland - net als in de rest van ons land - nogal tegen. Hieronder de resultaten, met tussen haakjes de percentages van vier jaar geleden:

Flevoland: 7,92% (2017: 10,66%)

Almere: 6,5% (4,72%)
Lelystad: 6,39% (8,8%)
Dronten: 13,15% (17,79%)
Noordoostpolder: 16,27% (20,05%)

Urk: 7,77% (14,23%)
Zeewolde: 11,25% (14,39%)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.