07 juni 2023

Opgroeien in een Kansrijke Omgeving van start in Balk

Vorige week was op CSG Bogerman in Balk de officiële startbijeenkomst van OKO: ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’. Tijdens de startbijeenkomst vertelde wethouder Barbara Gardeniers waarom en hoe we binnen De Fryske Marren met OKO aan de slag gaan. OKO is de Nederlandse vertaling van het succesvolle IJslandse preventiemodel, waarbij we als gemeente werken om het middelengebruik (alcohol, tabak en drugs) onder jongeren te voorkomen en het welbevinden onder jongeren te verbeteren.

Het middelengebruik onder jongeren neemt toe en daar willen we binnen het vastgestelde gezondheidsbeleid van De Fryske Marren iets aan doen. OKO is daar een uitwerking van. We sluiten aan bij de professionals, initiatieven en verbanden die er nu al zijn rondom de jongeren in Balk, zoals de school, de jongerenwerkers van de Kear, de JGZ, sport, GGD, de wijkagent en het wijkteam.

OKO is gebaseerd op wetenschap en er wordt data gestuurd gewerkt. Bovendien is het is een meerjaren aanpak om zo duurzaam te werken aan gelukkige en gezonde jongeren. “OKO is geen quick fix. Het is een transformatie, een cultuurverandering. Ons doel is om samen een context te creëren waarin jongeren gezond en gelukkig kunnen opgroeien.”

Meer weten over OKO? Klik hier.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.