11 maart 2024

'Uit de fractie' - korte kijk op de behandeling in PMA of Raadsvergadering - 36

7 Maart 2024: Ontmoetingen met de raad en fracties

De agenda, stukken én de videoregistraties kun je hier terugkijken.

Myrthe Kuiper: "Met elkaar praten over De Maten"

Naast presentaties van een buurtraad, jongerencentrum Don Bosco en een Livin' lab was er gelegenheid voor inwoners, ambtenaren en politici om met elkaar in gesprek te gaan. In de gesprekken die ik had ging het o.a. over de behoefte aan ontmoetingsplekken (voor zowel jong als oud) en het belang van winkels in de buurt. 

Martin Fransen: "De Apeldoornse Ambities ontmoeting met Overlegplatform Wonen Apeldoorn

Ik heb u al enkele malen meegenomen in de grote opgaven in Apeldoorn op het gebied van wonen. Naast de urgentie om snel woningen te bouwen heeft Apeldoorn daarnaast veel ambities op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid, mobiliteit en realisatie van vooral betaalbare woningen. Deze forse ambities zetten de haalbaarheid onder druk. Dit betekent dat we hierover het goede gesprek moeten voeren met partijen die met ons deze opgaven moeten realiseren. Mede op initiatief van de fractie van CDA Apeldoorn heeft de gemeenteraad afgelopen donderdag een ontmoeting georganiseerd met vertegenwoordigers van het Overlegplatform Wonen Apeldoorn (ontwikkelaars, bouwers en woningcorporaties). Onderwerpen van het gesprek waren de genoemde Apeldoornse ambities en doelen rondom wonen. Apeldoorn wil doorgroeien met ca. 12.500 woningen tot 2040 maar tegelijkertijd zet Apeldoorn ook hoog in als het gaat om Natuurinclusief en Klimaatadaptief bouwen (Nika), inzet op goedkope koop en huur etc. Hoe verhoudt zich dat tot elkaar?

Vanuit de gedachte dat niet alles overal en tegelijk kan, hebben we een dialoog gevoerd over hoe de verschillende ambities zich tot elkaar verhouden. Daarbij inzoomend op twee gebieden: het stedelijk gebied (met name Binnenstad, Spoorzone en Kanaalzone -BSK-) en de Zuidrand waar in een relatief nog maagdelijk gebied een nieuwe woonwijk is gepland. Het was goed om nader kennis te maken en te voelen dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is om het goede te doen voor Apeldoorn en daarin de juiste keuzes te maken. De conclusie was dat we dit zeker vaker gaan doen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.