07 februari 2018

CDA Statenleden op bezoek

Op woensdagmiddag 7 februari brachten Statenleden van CDA Gelderland een werkbezoek aan de gemeente Lochem. Zij zien graag met eigen ogen wat er speelt in de provincie. Samen met CDA Lochem is een keuze gemaakt uit de vele onderwerpen die in de gemeente Lochem spelen en waar de provincie iets in betekend heeft of in kan betekenen. De Provincie heeft onlangs het bedrag voor de rondweg Lochem geaccordeerd. Maar er speelt meer…

We begonnen in het gemeentehuis, waar de fractievoorzitter een presentatie gaf over de plannen voor de binnenstad Lochem. Wellicht kan het project SteenGoed Benutten van de provincie Gelderland iets voor Lochem betekenen: zoeken naar kansen en mogelijkheden voor leegstaande gebouwen en gebieden, zodat onze leefomgeving mooier, leefbaarder en economisch aantrekkelijker wordt. Een ander onderwerp is asbestsanering: Wat doet de Provincie om de daken in Gelderland in 2024 asbest vrij te krijgen?

Aansluitend bracht de wethouder van het CDA lopende zaken aan de orde en het project "Aan de slag in Lochem" toelichten. Een project waarbij de Lochemse bedrijven, het SW bedrijf Delta , het Plein, het werkgeverserviceteam en de gemeente Lochem nauw samen werken en op deze manier mensen uit de bijstand aan een baan helpen. Ook het Regionaal Programma Bedrijventerreinen zal zij aan de orde stellen. Vervolgens gaan we naar Exel. De gemeente Lochem kent nog vele witte vlekken op de kaart voor wat betreft de mobiele bereikbaarheid. Dit is typisch zo’n onderwerp wat soms de voorpagina haalt en dan weer wegebt. Op de jaarvergadering van de Belangenvereniging Exel en omstreken (BEO) komt de slechte bereikbaarheid steeds aan de orde. Reden voor CDA Lochem om Anne Bruggink van de BEO te vragen om uit te leggen wat dit voor Exel betekent.

De Superrr in Almen had niet bestaan als de Provincie zes jaar geleden geen subsidie uit de pot Leefbaarheid en sociale cohesie had verstrekt. Goed om de Provinciale bestuurders te laten zien wat het voor een dorp betekent dat er een buurtsuper is. De drie ‘rrr’ van Superrr staan voor re-integratie, retail en relatie tot het dorp. De winkel zet in op kleinschalige service en producten van uitstekende kwaliteit én door kansen te bieden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zij krijgen op maat gesneden leer- werktrajecten of zinvolle dagbesteding in een normale werkomgeving aangeboden, met als doel: doorstromen naar een vast baan. De dorpsbewoners kunnen voor hun dagelijkse boodschappen gewoon om de hoek terecht. Deze combinatie van buurtsuper en zorgomgeving maakt van de supermarktketen Superrr een succesformule en is wellicht interessant voor andere dorpen waar de dagelijkse boodschappen niet meer te koop zijn.

Het CDA Lochem koppelt aan het werkbezoek meteen de aftrap van de verkiezingscampagne. Het verkiezingsprogramma en de kieslijst zijn vanaf deze woensdag te lezen op www.cdalochem.nl.

De Statenleden sluiten hun bezoek aan de gemeente Lochem af bij LochemEnergie. Daar worden ze bijgepraat over allerlei initiatieven rond energie en duurzaamheid, zoals het waterkrachtconcept, zonnepanelen op huurhuizen en de energiecoach voor particulieren.

CDA Lochem hecht grote waarde aan de contacten met de provinciale statenleden en laat hen graag zien wat er leeft en speelt in onze mooie gemeente. Een werkbezoek helpt ze een goed beeld te vormen van de verschillende onderwerpen wat vervolgens weer een positieve uitwerking kan hebben op de besluitvorming in de Provinciale Staten.

CDA Lochem, Goed gestemd!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.