13 oktober 2023

Tegen de afspraken in minder sociale huur door vastgoedbelegger

CDA Lochem maakt zich zorgen over het aantal sociale huur in de gemeente Lochem. Op de voet volgen ze verschillende ontwikkelingen en nu heeft dat geleid tot kritische vragen aan het college.

In 2022 heeft woningcorporatie Mooiland 43 sociale huurappartementen met een maximale huurprijs onder de huurtoeslaggrens aan de Ensinkweg 2 t/m 86 in Eefde verkocht aan Heimstaden, een vastgoedbelegger. De Gemeente Lochem had echter een negatieve zienswijze verstrekt aan de Autoriteit Woningcorporaties, omdat de gemeente dit complex graag blijvend in handen van een woningcorporatie ziet. Dit omdat hiervoor prestatieafspraken zijn te maken over de bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgaven. Als Mooiland toch toestemming kreeg voor verkoop zou het college in gesprek gaan met Heimstaden voor het maken van afspraken.

Hoewel de Gemeente Lochem een negatieve zienswijze had verstrekt, gaf de Autoriteit Woningcorporaties toch toestemming aan Mooiland voor verkoop van het sociale huurwoningbezit.

Heimstaden wilde een vriendelijk en duurzaam woonklimaat bieden en het doel was dat uiterlijk in 2030 de appartementen beschikken over energielabel C of beter. De bestaande huurcontracten met de daarin vastgelegde rechten en plichten werden overgenomen. Ook de huurprijzen bleven voor alle huidige huurders hetzelfde. Bij de jaarlijkse huurprijsindexering is Heimstaden gebonden aan dezelfde landelijke regels voor maximale huurverhoging als woningcorporaties. Bewoners met recht op huurtoeslag behouden dit recht dus ook. Volgens artikel 24, lid 2 Besluit toelating instellingen volkshuisvesting (Btiv) dienen de appartementen 7 jaar na eigendomsoverdracht voor verhuur bestemd te blijven.

Op 05-10-2023 verschenen er berichten in de media dat Heimstaden de komende jaren het grootste gedeelte van haar woningbezit in de verkoop wil doen. Appartementen gaan in de verkoop als de huidige huurders zijn vertrokken. Volgens Heimstaden, heeft het bedrijf zich vooral gericht op woningen die nog verduurzaamd moeten worden, maar worden die woningen minder interessant.

CDA Lochem heeft de volgende vragen aan het college gesteld:

  1. Is het college op de hoogte van de verkoop van de sociale huurappartementen in Eefde?
  2. Met wat voor argumentatie en waarom gaf de Autoriteit Woningcorporaties de toestemming?
  3. Welke afspraken heeft het college met Heimstaden gemaakt over de bijdragen aan de volkshuisvestelijke opgaven in Lochem? (thema’s als huurbeleid, toewijzing, uitponden, huisvesting bijzondere doelgroepen, onderhoud en duurzaamheid en leefbaarheid).
  4. Welke garanties zijn er dat deze appartementen in ieder geval tot en met 2029 (7 jaar na verkoop Mooiland aan Heimstaden) beschikbaar blijven voor sociale huur?
  5. Gaat het college afspraken maken met Heimstaden over de beschikbaarstelling van deze appartementen voor bijzondere doelgroepen na het vertrek van de huidige huurders?
  6. Gaat het college met de woningcorporaties in overleg om deze toename van de woningopgave voor sociale huur op te vangen? 

Het college heeft 6 weken om de antwoorden te gegeven. N.a.v. de antwoorden gaat CDA kijken of stappen nodig zijn, want het mag niet zo zijn dat door ongewenste acties van vastgoedbeleggers dat het aantal sociale huurwoningen minder wordt in onze gemeente.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.