27 oktober 2021

Fractie aan de slag - met nieuwe fractievertegenwoordiger Willem Achtereekte

De “nieuwe“ fractie heeft met een enthousiast en deskundig team met volle vaart de taken opgepakt. Ondertussen bestaat de fractie niet alleen uit 3 fractieleden maar ook uit 4 fractievertegenwoordigers. Een van hen is per 25 oktober officieel benoemd als CDA fractievertegenwoordiger binnen de gemeente Lochem. De taken zijn verdeeld over de fractie, die daarmee aan de slag is gegaan.

Tijdens de RES (Regionale Energie Strategie) behandeling in de gemeenteraad heeft een motie van het CDA betreffende het plaatsen van zonnepanelen op landbouwgrond een meerderheid gekregen. Deze motie betekent dat eerst voor ander vormen gekozen wordt zoals daken waar zonnepanelen kunnen komen te liggen, voordat landbouwgrond hiervoor gebuikt gaat worden. De plaats van landbouwgrond op de trede van de zonneladder is daarvoor aangepast.

Ook heeft de fractie vragen gesteld over alle subsidie aanvragen van de gemeente Lochem. Die vraag is in het nieuws gekomen. Het wachten is nu op antwoord. De CDA fractie is van mening dat de gemeente Lochem  subsidies daar waar mogelijk moet aanvragen. Dat zijn in het algemeen bedragen die relevant zijn en dus van belang voor de inwoners. Daar gaat het de fractie als volksvertegenwoordigers om.

Een ander vraag die uitstaat bij het college is over woningbouwcoöperatie Viverion die veel woningen in de gemeente Lochem heeft. Zij blijken bij een nieuwe Rijksherindeling nu plotseling bij de regio Oost ingedeeld te zijn. IJsseldal Wonen met het kantoor in Twello is nu ingedeeld in de regio Lochem. Het goed kunnen wonen  is van groot belang. Dat is het uitgangspunt van de fractie. Daarom wil de fractie geïnformeerd worden hoe het hiaat dat mogelijk ontstaat omdat Viverion niet meer mag bouwen in Lochem en IJsseldal Wonen andere  belangen zou kunnen hebben, opgevuld wordt. We willen dat er zoveel mogelijk woningen beschikbaar komen. Dat kan via de woningbouwcoöperaties en via de vrije sector. De fractie stelt zich dan ook achter het voornemen van het college om grond aan te kopen. De fractie is echter van mening dat daar wel voorwaarden bij horen zoals ook bouwen voor de inwoners die minder te besteden hebben.

Wonen is één van onze speerpunten, net als landbouw, preventie en het sociale domein. In het bijzonder binnen het sociale domein zal de fractie zich richten op verbeteringen die hard nodig zijn. In het rekenkameronderzoek, dat op verzoek van de gemeenteraad is uitgevoerd, wordt daar ook naar verwezen. De fractie heeft 3 deskundige specialisten op dit sociaal domein beschikbaar. Daar is de fractie trots op! Een goed preventiebeleid en uitvoering leidt niet alleen tot kostenbesparing maar kan soms ook veel leed voorkomen en dat is zeker van belang. Dat betekent 'ER WEL ZIJN' voor de inwoners.

De vraag die onlangs in het vragenuurtje gesteld is betreft de hoge energiekosten die door hoge gas- en olieprijzen gaan ontstaan. De rijksoverheid heeft onlangs een aantal regelingen in het leven geroepen. Over de regelingen die door de gemeente uitgevoerd worden wil de CDA fractie geïnformeerd worden. Wat betekent het voor de inwoner om een bijdrage voor de hoge gasrekening te ontvangen. Hoe wordt dit door het college uitgevoerd in Lochem? De wethouder heeft aangegeven op dit onderwerp nader terug te komen. Daar volgen wij de wethouder op de voet. Ook het onderwerp de energierekening is in het nieuws gekomen.

Mede dankzij een deskundig en enthousiast team dat met veel enthousiasme aan het werk is kunnen wij als fractie ons profileren en daar gaan wij voor.

Fractie CDA lochem

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.