11 februari 2019

Ik geef het stokje door aan… Sander Diepeveen

Tijdens de eerste ronde door de gemeente hebben we vooral actieve 50 plussers gesproken. Allemaal mensen die zich inzetten als vrijwilliger in hun kern of in de gemeente Lochem. In ieder verhaal zat wel iets waar we als politiek iets mee kunnen.

Omdat het een prettige manier is om zo met inwoners in contact te komen, gaan we ermee door. Deze ronde zijn de jongeren aan de beurt. Klaas van Heusden gaf het stokje door aan Sander Diepeveen uit Laren. Sander en ik spreken af bij café Scholten in Lochem.

Wie is Sander Diepeveen?
Sander Diepveen is 28 jaar en in Almen geboren. Sinds 2017 woont hij in Laren. Sinds een paar maanden woont hij samen met zijn vriendin. Sander voetbalt in het eerste team van SV Almen, hij traint daar de jeugd onder de 15, voorheen C’tjes, en zit in de evenementencommissie.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Sander is meester op de Propschool in Lochem. ‘De Meester G. Propschool is een sfeervolle school, waar leerlingen met veel plezier veel leren met extra aandacht voor kunst en cultuur’, lezen we op de website. Sander geeft les aan groep 7. Sinds november 2017 zit de Propschool samen met de Prins Hendrikschool op de nieuwe locatie aan de Burgemeester Leenstraat. “Het is een fijn gebouw, lekker licht. Plezierig om te werken. De buitenruimte leek aanvankelijk wat klein, maar valt uiteindelijk reuze mee. De kinderen hebben in groepen pauze en dat is goed te doen. Ook de samenwerking met de Prins Hendrikschool verloopt prettig.” Sander vindt de verkeerveiligheid rond de school wel een aandachtspunt. Ik kan hem vertellen dat er voorstel ligt met maatregelen die tot verbetering moeten leiden en dat we daar binnenkort over stemmen.

Sommige mensen zullen Sander van Youtube kennen. ”Iedere leerling heeft zelf een originele handshake bedacht. Hiermee begroeten we elkaar of nemen we afscheid. Een collega heeft het als geintje op Youtube en facebook gezet. We hadden helemaal niet verwacht dat het zoveel bekeken zou gaan worden. Maar dat was wel leuk.”, aldus Sander.

Wat valt op?
“Het lijkt erop alsof kinderen altijd vermaakt moeten worden en alles wat ze doen, moet leuk zijn. Er zijn steeds minder kinderen die gewoon buitenspelen. Het liefst turen ze naar een schermpje. Dat is toch jammer? Hoe lekker is het als je met je vriendjes buiten speelt en smerig wordt?” Er valt hem nog iets op: “Als ik vroeger naar de voetbaltraining ging, kreeg je oefeningen om er beter van te worden. Dat deed je gewoon. Je voetbalt immers om te winnen. Die instelling mis ik soms wel bij de jeugd van nu. Dat vind ik best lastig, zeker als voetbaltrainer.”

Wat kan er beter?
Het is voor jongeren lastig om een woning te vinden in hun eigen kern. “Ik heb eerst gewacht tot er in Almen iets gebouwd werd, maar dat duurde te lang. Toen kwam er de mogelijkheid om mee te loten voor een betaalbare nieuwbouwwoning in ‘plan Schoneveld’ in Laren. Gelukkig werd ik ingeloot. Het bevalt mij prima in Laren. Het is dichtbij mijn werk in Lochem en de afstand naar Almen is ook goed te doen. Langzamerhand kom je meer in contact met de buren en kom je in de supermarkt bekenden tegen.”

Sander woont in een blok van vijf, waarvan drie huizen bewoond worden door jongeren uit Almen. Dus helemaal vreemd was het niet in Laren. Sander vindt het positief dat de gemeente in gesprek gaat met de jongeren en ze vraagt waar ze behoefte aan hebben. Als je levendige kernen wilt houden, heb je ook jeugd nodig.

Aan wie draag je het stokje over?
Sander geeft het stokje door aan Floris Makkink uit Lochem. Binnenkort ga ik met hem en zijn vriendin Fleur in gesprek.

Tot slot
Sander heeft het erg naar de zin in de gemeente Lochem. Dat is goed om te horen. Er zijn voldoende voorzieningen en als je een keer wat anders wilt, is er in de directe omgeving genoeg aanbod. Maar met een volledige baan, de voetbal en vriendin is een week voor Sander zo voorbij.

Dank je wel Sander.

En omdat het zo leuk en bijzonder is, hieronder de link naar meester Sander

https://www.youtube.com/watch?v=XSweWdb8sHo

Fractie CDA Lochem

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.