08 november 2021

Inleiding Corry Giesen in raadsvergadering tijdens begrotingsbehandeling

Geachte voorzitter, geacht college.

De  CDA-fractie zet de inwoners voorop. Dat betekent kijken en luisteren naar de vraag van de inwoners. Dat komt op de eerste plaats,

Niet alles kan, wij geloven in goed maatwerk.

Dat betekent voor de inwoners;

-              goed wonen.

-              fair zijn voor agrarische ondernemers - de boeren

-              snel en deskundig geholpen worden bij een beroep op het sociaal  domein

-              meer werk maken van preventie.

Dank college en ambtenaren voor uw inzet bij deze begroting.

De CDA-fractie wil snel jongeren aan hun eigen en betaalbaar huis helpen en voor ouderen de aangepaste woonvormen verwezenlijken. Daarvoor roept het CDA het college op om op korte termijn te onderzoeken welke knelpunten daarvoor moeten worden opgelost.

Gezien de hoeveelheid maatregelen, het aantal agrarische ondernemers en de nood onder de boeren  in de gemeente Lochem, zou de gemeente en de raad, de behoeften en visie van de sector moeten  kennen, om daarop te kunnen anticiperen. Dat vraagt naast de tafelgesprekken een gedegen onderzoek en een aanvalsplan in samenspraak met de belangenorganisaties.

Een nota Landbouw, met een aanvalsplan, vindt de CDA-fractie van belang, waarbij het lange termijn perspectief voor de Landbouw in de gemeente Lochem duidelijk wordt, zodat ook door de boeren en de gemeente geanticipeerd kan worden op maatregelen binnen de landbouwsector.

De omgekeerde verordening, waarbij zowel de hulpvraag van de inwoner centraal komt te staan als de mogelijkheid op een heroriëntatie op het sociaal domein, zien wij als een uitstekend middel. De fractie ziet dat daarvoor meer middelen noodzakelijk zijn om van dit project - de omgekeerde verordening - een succes te maken.

Preventie op het gebied van gezondheid, jeugd, drugs en ondermijning acht het CDA van zeer groot belang. Er is in 2020 uiteindelijk een uitvoeringsagenda vastgesteld. De CDA-fractie vraagt in een amendement om een evaluatie van deze uitvoeringsagenda.

Transformatiedoelen waarbij er een risico voor inwoners is, mijden wij;

Inwoners de publieke ruimte zelf laten onderhouden draagt bij aan confrontatie en stellen dat energieneutraliteit in 2030 kan worden bereikt is thans niet geloofwaardig, hoezeer het klimaat  ook voor de CDA-fractie van belang is.

Publieke gerechtigheid en gespreide verantwoordelijkheid zijn voor de CDA-fractie in Lochem het uitgangspunt voor denken doen en handelen.

Dank u voor uw aandacht.

(deze tekst kunt u nu op www.cdalochem.nl nalezen)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.