09 februari 2019

Nieuwjaarsbijeenkomst 24 januari 2019

Welkom op deze nieuwjaarsbijeenkomst!

Ik mag wel zeggen: op onze traditionele nieuwjaarsbijeenkomst. Want dit is al de 5e keer dat we als CDA onze eigen nieuwjaarsbijeenkomst organiseren!

En welkom in museum STAAL in Almen. Eigenlijk zouden we vorig jaar al op deze plek de nieuwjaarsbijeenkomst houden, maar dat ging toen niet door. Iedereen weet wat er gebeurd is: brand met veel schade. Dat vergde veel tijd om weer te herstellen, maar alles is hersteld en nu kunnen we op deze unieke plek dit jaar wel een kijkje nemen.

En als geboren en getogen Wildenborcher voor mij nog extra bijzonder, Staring en de Wildenborch zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en nog steeds woont Jennine van der Plassche Staring op het kasteel, en dat kasteel is samen met de kapel het middelpunt van ons buurtschap.

Op bezoek bij Pien Pon initiatiefneemster en directeur van dit museum, zij is hier ook aanwezig, en dank voor de gastvrije ontvangst hier in Almen.

Voor zover ik nog niet gedaan heb wil ik een ieder namens het bestuur een voorspoedig en gezegend 2019 toewensen u en uw familie, maar ook aan ons allen als CDA, want we gaan weer een heel spannend jaar tegemoet. Drie verkiezingen: op 20 maart provinciale verkiezingen en waterschapsverkiezingen, en op 23 mei zijn er Europese verkiezingen. Het wordt voor de politieke liefhebbers weer een bijzonder interessant jaar!

En ook voor ons als CDA Lochem, we hebben een zwaar jaar achter de rug, en wat ons betreft laten we dat ook achter ons en kijken we in dit nieuwe jaar naar de toekomst! We gaan weer enthousiast aan de slag. We hebben allen kennis kunnen nemen van de aanbevelingen die Anne–Marie Vreman en Jan Dirk van de Borg als onderzoekscommissie hebben gepresenteerd. Aanbevelingen aan het bestuur, aanbevelingen aan de fractie en aan de ledenvergadering.

Ik zal kort aangeven wat we als bestuur gaan doen met de aanbevelingen. De fractievoorzitter zal vertellen wat de fractie met de aanbevelingen die gedaan zijn aan de fractie het komend jaar gaat doen. Het bestuur heeft Jan Haijtink gevraagd en bereid gevonden om de handschoen op te pakken met betrekking tot de aanbevelingen die gedaan zijn aan de ledenvergadering. Het bestuur dacht dat Jan Haijtink als ervaren bestuurder en mede initiatiefnemer voor de onderzoeksopdracht, de geschikte persoon is om dit op te pakken. Jan heeft ingestemd en zal zo vertellen hoe hij dit samen met u vorm wil geven.

Om het een en ander in goede banen te leiden zijn we als bestuur op zoek gegaan naar een adviseur, iemand die zeer betrokken is bij het CDA maar niet direct betrokken is geweest bij alles wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Die hebben we gevonden in de persoon van Marijke van Haaren. Zij is bereid om ons te ondersteunen. Ze zal geen deel uitmaken van het bestuur, maar ze wil ons wel ondersteunen en van advies voorzien.

Aan het bestuur zijn door de onderzoekscommissie een viertal aanbevelingen gedaan die we het komend jaar willen gaan oppakken:

  • Afspraken maken over rolverdeling tussen bestuur en fractie;
  • HRM- beleid opstellen en functioneringsgesprekken voeren ook voor bestuursleden;
  • Investeer in opleiding en vorming CDA-vertegenwoordigers;
  • Investeer in scouting van CDA-vertegenwoordigers, maak 4 jarenplan.

Met name dit laatste is iets wat we niet alleen kunnen. Wel het plan maken maar de scouting is iets wat we met z’n allen moeten doen. Het eerste succes kan ik vanavond melden: we hebben Hennie Wijnbergen bereid gevonden het bestuur te komen versterken! Maar daarmee zijn we er nog niet. Er zullen nog een paar personen gevonden moeten worden om het bestuur aan te vullen. Graag ook met verjonging. Dat was ook een aanbeveling aan de ledenvergadering, dus daar zal Jan Haijtink ook wat over zeggen.

We gaan de komende maanden weer campagne voeren. Te beginnen met de provinciale- en waterschapsverkiezingen. Een eerste provinciale bijeenkomst hebben we op 16 januari al gehad. Verschillende flyers vindt u op de tafel. Met name die met “stem op woensdag 20 maart” en de slogan: Leefbaar, Veilig en Duurzaam, daar hebben we er 3000 van meegekregen. Dus wie er wat mee wil nemen, graag!

Al met al genoeg te doen we gaan er in 2019 weer enthousiast tegen aan!

Voorzitter CDA Lochem
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.