04 februari 2024

Verzorgingshuis 2.0 is nodig in gemeente Lochem!

VERZORGINGSHUIS 2.0 IS NODIG IN DE GEMEENTE LOCHEM!

Het CDA heeft afgelopen maandag een amendement in de Gemeenteraad voorgesteld om in de woonzorgvisie de realisatie van een verzorgingshuis 2.0 op te nemen. Dit amendement werd afgelopen maandag breed gedragen door de gemeenteraad.

De woonzorgvisie van de gemeente Lochem richt zich op het streven om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. In vergelijking met het landelijke en provinciale gemiddelde telt de gemeente Lochem relatief veel inwoners van 50 jaar en ouder. Het CDA benadrukt de toenemende vergrijzing en de grotere behoefte aan gezelschap en hulp bij deze ouderen, vooral gezien het feit dat familieleden vaak niet altijd beschikbaar (kunnen) zijn. Het huidige beleid van 'langer zelfstandig wonen', dat ruim 10 jaar geleden is ingezet, voldoet vaak niet meer voor deze doelgroep.

WAT HOUDT DIT IN? 

Het concept van het verzorgingshuis 2.0 impliceert dat ouderen, met of zonder zorgbehoefte, zelfstandig samenwonen in een thuissituatie, bijvoorbeeld in hofjes of appartementencomplexen. Hier hebben ze een eigen voordeur en is er een ontmoetingsplek op korte afstand. Het doel is om een sociaal netwerk te creëren, eenzaamheid te bestrijden en professionele hulp direct beschikbaar te maken. Het CDA is verheugd over de brede steun vanuit de gemeenteraad voor het amendement en blijft de voortgang van de realisatie nauwlettend volgen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.