Een veel gehoorde zorg in het stijgen van de huurprijs van een woning. Dat kan zowel bij een woningcorporatie zijn alsook bij een particuliere verhuurder. Gemeente heeft geen directe invloed op huren, maar wil inwoners wel bijstaan om ongewenste situaties te voorkomen. In Nederland kennen we een puntensysteem voor het bepalen wat een eerlijke huur is. CDA wil dat de gemeente bekendheid geeft aan dit systeem en mensen hier actief op wijzen. Bij probleemsituaties, zoals bij schulden of moeilijk rondkomen, kan de gemeente zelf ondersteunen bij het uitvoeren van een controle, zodat inwoners kunnen zien of ze een eerlijke huur betalen. Als dat niet het geval is kunnen verhuurders aangesproken worden, zodat de huur ook verlaagd wordt.

Ook moeten verhuurders actief blijven doorgaan met verduurzaming van de woningen. Zowel huurder als verhuurder moeten profiteren van deze aanpassing. De huurder moet op een kostenbesparing kunnen rekenen, zodat het geen lastenverhoging wordt. 

Het CDA ziet ook een taak weggelegd voor de woningcorporaties voor de bouwopgave. Deze organisaties zijn gespecialiseerd in het bouwen en onderhouden van huurwoningen. Het is daarom logisch dat ze ook hun woningbezit uitbreiden door nieuwbouw. Dat geeft de huurder ook sneller de mogelijkheid om de woonsituatie aan te passen aan de levensfase. Nu blijven veel huurder in de huidige woning zitten omdat veranderen niet makkelijk mogelijk met het huidig aantal huurwoningen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.