Toekomst Landbouw in een duurzame gemeente

De landbouw is belangrijk voor de gemeente Lochem. Er zijn 385 bedrijven met gemiddeld 32 ha grond. Totaal 12233 ha cultuurgrond. (bron LTO Noord afd. Achterhoek).

Perspectief voor boeren is de visienota van Derk Boswijk Tweede Kamerlid namens het CDA. Nieuwe wegen naar een toekomstbestendige agrarische sector is de opdracht! Het werken aan een toekomstbestendige, duurzame agrarische sector welke toekomstbestendig is met een eerlijke verdienmodel voor boeren vraagt om keuzes. De afgelopen jaren is het landbouwdebat in versneld tempo gepolariseerd geraakt. Visies worden ongelezen afgebrand en velen blijven in hun loopgraven, in hun eigen gelijk.

Uit onderzoek (landelijk CDA) is gebleken dat slechts 20 procent van de boeren zeker te zijn dat ze door willen met hun bedrijf terwijl er op dit moment al een nijpend tekort is aan broodnodige bedrijfsopvolgers in de landbouw.
We zullen nu een aantal boeren, die geen opvolging hebben, moeten helpen met stoppen, zodat er meer ruimte ontstaat voor een nieuwe generatie boeren. Dit vraagt nu om keuzes. Dit zullen geen gemakkelijke keuzes zijn. Leiderschap tonen en duidelijkheid is de weg naar de toekomst.

Landelijk ligt er een voorstel van het CDA om te komen tot de Agrarische Praktijktoets waarbij wet- en regelgeving voortaan eerst in de boerenpraktijk moet worden getoetst waardoor we beter gebruik maken van de kennis die boeren hebben. Maar ook met het voorstel om hoogwaardige agrarische gronden beter te beschermen. Ook ligt er een voorstel voor agrarische natuurbeheer langjarig te maken. Allemaal voorstellen die Kamerbrede steun hebben gekregen en die de weg naar de toekomst mede bepalen.
Rentmeesterschap is een actieve bezigheid. Waar komen wij vandaag en waar willen wij naar toe? Het betekent verbeteren, verfijnen, maar ook schrappen. Rentemeesterschap is niet de handhaving van het heden. De volgende generatie wil ook graag dat de waterkwaliteit, bodem, klimaat en biodiversiteit goed zal zijn.

Met welke bril kijkt het CDA naar de toekomst van de agrarische sector? Samenwerken, zorgzaamheid, verantwoordelijkheid voor elkaar: dat is de kern van de christendemocratie. De transitie naar een nog meer duurzame en innovatieve landbouw is dan ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid, een opgave waar de politiek beter op moet trekken met boeren, burgers en bedrijven. De kernwaarde ‘rentmeesterschap’ speelt in de transitie een cruciale en onderscheidende rol. Te vaak wordt rentmeesterschap vertaald als bewaren of beheren. Maar rentmeesterschap betekent veel meer dan dat. Het is creatief en met respect doorgeven aan volgende generaties wat we ontvangen en in beheer hebben. Dat is allerminst een passieve, afwachtende houding, het getuigt veeleer van een vernieuwingsgezinde attitude.

Landbouwpolitiek wordt bepaald binnen de vierhoek ‘Europees niveau (Brussel), Landelijk niveau (Den Haag), Provinciaal- en Regionaal niveau (Gelderland) en Gemeentelijk niveau (gemeente Lochem en haar burgers)’.  CDA Lochem staat dichtbij de burger door te luisteren naar wat speelt, naar de wensen, naar wat moet gebeuren voor het welzijn van iedere burger en een gezonde landbouw economie. CDA Lochem betrekt de burger en landbouwbedrijven bij politieke vraagstukken, gaat de dialoog aan en staat voor passende oplossingen ‘win-win’. 
 

Programma CDA Lochem “Landbouw is belangrijk voor Lochem”

Om onze boeren te helpen in de weg naar de toekomst staat het CDA Lochem voor:
1.    Er komt een klankbordgroep bestaande uit boeren, LTO, Politiek en ambtenaren en andere stakeholders welke ondersteuning geeft aan het veranderingsproces naar duurzame landbouw.
2.    Binnen het college van B&W komt een wethouder die verantwoordelijk is voor de landbouw en ook landelijke contacten met Politiek en standsorganisatie onderhoudt.
3.    Van regelzucht naar ademruimte. Geen nieuwe regels erbij voor de boeren.
4.    Vruchtbare landbouwgrond blijft behouden voor duurzame voedsel productie
5.    Boeren worden betaald voor het beheren van het landschap
6.    Doelmatige vergunningsverlening met korte doorlooptijden en 1 loket binnen de gemeente.
7.    Geen extra belemmeringen bij wijziging van agrarisch naar wonen of werken.
8.    Stimuleren vanuit de gemeente om zelf meer energie op te gaan wekken.
9.    Geen verplichte opkoop bedrijven.
10.  In beeld brengen welke boeren willen beëindigen en welke willen verder met hun bedrijf.

Het CDA Lochem heeft vanuit haar historie een hechte relatie  met de agrarische sector. De fractie van het CDA staat voor haar boeren en zal zich inzetten in samenwerking met de sector om de toekomst van de landbouw in de gemeente Lochem een perspectief te geven.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.