09 februari 2023

1 euro per inwoner voor tragedie in Turkije en Syrië

De CDA fractie heeft een initiatief voor een donatie van 1 euro per inwoner aan de slachtoffers van de tragedie in Turkijke en Syrië voorgesteld aan alle andere gemeentefracties. Binnen korte tijd volgden hierop vele positieve reacties van de andere fracties en kon een gemeenteraad breed gedragen initiatief omgezet worden in actie. Wij zijn ook erg blij en dankbaar dat dit zo snel omgezet is in actie door alle betrokken ambtenaren en het college. De gemeente Oude IJsselstreek gaat daarom 1 euro per inwoner overmaken op Giro555 voor de hulpverlening aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Dit komt neer op een bedrag van  40.000 euro.

Oude IJsselstreek heeft een grote Turkse gemeenschap en er wonen ook inwoners die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Syrië. Enkele families zijn zelf persoonlijk geraakt door deze ramp. 
Onze burgemeester, Otwin van Dijk, heeft contacten met inwoners die familie en vrienden hebben in het getroffen gebied. Een dezer dagen brengt hij onder meer een bezoek aan de moskee in Ulft. “De gemeente leeft erg mee met alle getroffenen. De vreselijke beelden die ons bereiken, raken mij en ons als gemeente diep. Het raakt me ook dat ik zie hoe onze inwoners meeleven met de slachtoffers en massaal gehoor geven aan de oproep van diverse inzamelings- en doneeracties. Ik betuig mijn oprechte medeleven naar de Turkse gemeenschap en de Syrische inwoners in onze gemeente die dierbaren verloren hebben of onzeker zijn over het lot van hun familie en vrienden.”

Giro 555 is geopend om geld te doneren en er zijn diverse hulpacties opgestart. Ook in de Achterhoek.

Wij roepen alle inwoners op, waar hun financien het toelaat, om een bijdrage te storten op Giro 555. Ook als is het maar een klein bedrag, alle beetjes helpen.
Daarnaast wensen wij alle inwoners welke familie, vrienden of bekenden in het getroffen gebied hebben veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.