08 april 2023

Varsselder-Veldhunten koppelt kerk en dorpshuis

Op vrijdag 31 maart heeft de officiele opening plaatsgevonden van het project van Kerk naar naar Kroeg in Varsselder. Namens het CDA was ons raadslid Ruben Driever daarbij aanwezig.
Middels dit project  is een fysiek energieleverende overkapping gerealisereerd die Kerkgebouw en Dorpshuus met elkaar verbinden.

De CDA leus: “Minder ik, meer wij” is in Varsselder-Veldhunten zeker van toepassing. Wederom heeft deze gemeenschap uit onze gemeente aangetoond waar een klein dorp groot in kan zijn.

Het programma begon met een korte,  gemeenschappelijke viering in de kerk.
De viering werd muzikaal opgeluisterd door een prachtig optreden van de gebroeders van Toor.

Citaat van de website van Dorpsbelangen (VDVV):
“Maar we hebben veel meer gerealiseerd dan alleen deze overkapte verbinding.We hebben de "tuin van ons allemaal"gerealiseerd.
Een plek van bezinning en herdenken. Ook hebben we het kerkgebouw weer onderdeel gemaakt van het hedendaagse dorpsbeeld. Dankzij voorgaande hebben we het kerkgebouw  met een cultuurhistorische en emotionele waarde, voorzien van een nieuwe fundering, waarop we toekomstgericht verder kunnen bouwen. Het kerkgebouw en 't Dorpshuus vormen samen een unieke 2-eenheid, die vele mogelijkheden biedt voor vele verenigingen / partijen in de regio. De komende tijd zal verdere invulling gegeven worden op  hoe en welke wijze de gebouwen elkaar kunnen versterken.

Samen met werkgroep "Sterk voor de kerk" is er besloten geheel in stijl te beginnen met een korte viering. Een viering waarin het grootste kapitaal, de vrijwilligers, centraal stonden. Want samen kun je zoveel meer. Een gedicht uit deze viering gaf dit duidelijk weer.

Duizend handen

Wie alleen loopt raakt de weg kwijt
alleen uit de gemeenschap komt de wijsheid.
Eén hand kan geen touw om een bundel knopen.
Wie dan valt, heeft niemand om haar op te rapen.
Wie dan schreeuwt, heeft niemand die haar hoort.
Wie alleen loopt, gaat gebukt onder haar last.
Niemand deelt haar vreugde of verdriet.
Wie alleen loopt, raakt de weg kwijt.

Twee voeten heb je slechts, twee armen.
Maar in de gemeenschap heeft ieder
duizend handen, duizend voeten,
samen loop je nooit alleen.

Vervolgens was de bedoeling dat de gedeputeerde Peter van 't Hoog de opening zou verrichten. Helaas moest de gedeputeerde zich wegens ziekte op het laatste moment afmelden.Na de opening van de verbinding door de vrijwilligers Rik en Rens Fisser en Henny Ketelaar werd er in 't Dorpshuus een toost uitgebracht. Daarna stond er voor alle vrijwilligers en genodigden een hapjesbuffet klaar. Na 19.30 uur liep het programma over in het maandelijkse dorpscafe.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.