30 oktober 2023

Beleid voor CPO

CDA is superblij dat er beleid komt voor CPO ontwikkelingen. Het past goed in wat er op dit moment nodig is voor woningbouw. Vaak kan bij deze woonvorm goed naar elkaar worden omgekeken en is er ruimte om elkaar te leven in de gezamenlijke ontmoetingsruimten. In Wageningen zijn er ongeveer 6 groepen die initiatieven willen nemen. Het nieuwe beleid moet niet verstikkend werken en een vorm van bureaucratie opleveren. Hier zullen wij bij de behandeling ook goed op letten.

Afgelopen politieke avond bespraken wij een voorstel van het college om te komen tot beleid van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. CPO is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouw-project.

Wat het CDA graag wil is dat dit soort initiatieven ondersteund worden vanuit de gemeente. Op de woningbouwlocatie de Dreijen en Costerweg zijn een aantal initiatieven om tot een CPO te komen. Voor de CPO-groep is er op dit moment ook nog subsidie aan te vragen bij de Provincie Gelderland. We kunnen dus direct aan de slag. Laten vooral de komende periode hier een pilot van maken en kijken wat hier nodig is aan ondersteuning om tot een succes te komen. Met deze ervaring kan het voorliggende beleid weer aangevuld en gemonitord worden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.