Onze plannen

Tegen betaald parkeren
Betaald parkeren is de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid. Ook op locaties waar geen sprake was van parkeeroverlast. Hierdoor lopen veel Groningers tegen stevige kosten en problemen aan.
Het CDA Groningen is altijd tegenstander van uitbreiding geweest en heeft zich hier blijvend tegen verzet. Zo is er op ons initiatief een maatschappelijke parkeervergunning gekomen voor vrijwilligers, mantelzorgers en leraren.
Helaas is dat nog lang niet genoeg. Wij willen de maatschappelijke parkeervergunning uitbreiden; tarieven verlagen en wijken zoals Corpus den Hoorn en het Hoornsemeer, waar onvoldoende noodzaak of draagvlak onder het betaald parkeren ligt hiervan vrijstellen.
Verder pleiten wij voor flexibel inzetbare bezoekersuren, omdat wij vinden dat bezoek ontvangen niet nog moeilijker of duurder mag worden. Of je nou verjaardagsvisite ontvangt of wilt dat opa en oma op hun kleinkinderen kunnen passen: bezoekersuren passen bij een sociale gemeente. Ook zijn wij daarom tegen het uitbreiden van betaald parkeren tot in de nacht en op zondag.
Versnel de woningbouw
Onze woningmarkt piept en kraakt. Voor grote groepen Groningers zijn woningen onbetaalbaar geworden. Van koopwoningen tot huurwoningen stijgen de prijzen en lopen de tekorten op. Nieuwbouw is dan ook hard nodig.
Waar mogelijk willen wij bij nieuwbouwprojecten minimaal 30% sociale huur of koopwoningen bouwen, 40% tot de nationale hypotheekgrens van 405duizend euro bouwen en 30% in het duurdere segment. Soms levert de wens om hieraan vast te houden echter onnodige vertraging op. Waar dit het geval is willen wij deze verdeelsleutel vaker los gaan laten. Hierdoor kunnen we sneller meer gaan bouwen. Nu de woningnood enorm is, is de toevoeging van woningen op korte termijn cruciaal om Groningers perspectief op een betaalbare woning te geven.
Investeren in de maatschappelijke diensttijd
Ondanks het afbraakbeleid van het kabinet Schoof hebben we de maatschappelijke diensttijd in de gemeente Groningen grotendeels weten te behouden. Voor ons is dit cruciaal. Niet alleen omdat de maatschappelijke diensttijd een kroonjuweel van het CDA is, maar bovenal om de enorme toegevoegde waarde die het heeft voor onze jongeren en onze gemeente.
De afgelopen jaren hebben we gezien hoe succesvol de maatschappelijke diensttijd kan zijn. Honderden Groningse jongeren hebben geleerd dat deelnemen aan onze samenleving niet alleen verworvenheden, maar ook plichten en verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Wij zien we de maatschappelijke diensttijd dan ook als een belangrijk medicijn tegen de toenemende polarisatie.
Samen tegen eenzaamheid
Bijna de helft van de Groningers voelt zich regelmatig eenzaam. Dit geldt niet alleen voor ouderen, maar ook voor steeds meer jongeren. Ons ‘lief en leedstraten’ initiatief waarin vrijwilligers met kleine budgetten op kleine schaal eenzaamheid bestrijden willen wij verder uitrollen. We zetten ons daarnaast in om meer budget vrij te maken voor eenzaamheidsbestrijding onder jongeren.
Verder maken we het voor jongeren makkelijker en aantrekkelijker om vrijwilligerswerk in de ouderenzorg op zich te nemen. Met ouderenhofjes en andere bijzondere woonzorgvormen willen we het bovendien makkelijker maken om ‘samen alleen te wonen’. Op deze manier kunnen we sociale ontmoeting stimuleren en (zorg)voorzieningen in de buurt en aan huis efficiënter vormgeven in een vergrijzende samenleving.
Vertrouwen in verenigingen
Onze manier van politiek bedrijven begint bij het vertrouwen in verenigingen en alle andere plekken waar Groningers elkaar ontmoeten, samenkomen en vormgeven aan onze samenleving. Vanuit die gedachte investeren wij in ons verenigingsleven, van dorpshuis tot sportclub. Op die manier stimuleren we een gemeenschap waarin we niet alleen leven.
Een mooier Groningen is een solidair Groningen waarin we oog hebben voor elkaar. Waarin jongeren en ouderen, vuilnismannen en advocaten, stadjers en Harenaren, studenten en Ten Boersters elkaar ontmoeten, zien en spreken.
Een veilige samenleving
Meer dan een op de zeven Groningers voelt zich regelmatig onveilig. Ook dichtbij huis. Wij kiezen daarom voor meer blauw op straat. Daarbij willen wij dat de politie meer middelen ter beschikking krijgt. Op specifieke plekken willen we het cameratoezicht uitbreiden, preventief fouilleren toestaan en bodycams beschikbaar stellen aan hulpverleners.
Verder zetten we stevig in op het terugdringen van de groei van seksuele onderdrukking en mensenhandel.