01 januari 2024

Europese verkiezingen op D-day 2024

Het CDA komt met een nieuwe generatie in Europa met kandidaten uit heel Nederland

Lijsttrekker Tom Berendsen (40 jaar)  uit Breda voor het Europese Parlement:  ‘Dit is een hele sterke lijst. Het CDA kiest voor een nieuwe generatie politici in Nederland én Europa. Daar ben ik ontzettend trots op. Ik kan niet wachten om samen met deze kandidaten en ons programma de campagne in te gaan om het vertrouwen van de kiezer te krijgen.’

Dat vertrouwen kreeg op 22 november een behoorlijke dreun. Slechts 549 stemmen werden op het CDA uitgebracht in onze gemeente. Dat waren duizend stemmen minder dan in 2021, 1.550 dan in 2017 en 1.750 dan in 2010. In onze gemeente kregen bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen NSC 1.964 en BBB 694 stemmen. De boodschap van ons (christelijk) democratisch gedachtegoed is daarmee nog springlevend. Gaat het ons lukken deze stemmen voor ons te winnen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2026?

Besturen is samenspelen

Besturen vergt een samenspel tussen inwoners, volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren. Goed samenspel vergt het vinden van de juiste balans met elkaar. Als teveel focus wordt gelegd op de grenzen van de politieke arena, het samenspel binnen de coalitie, de raad en het college, verliest de politiek het doel uit het oog waarvoor zij haar werk doet: de zaken die rechtstreeks en uitsluitend van belang zijn voor de eigen inwoners. Daarom is het samenspel tussen bestuur met zijn inwoners en ondernemers nodig.

De landelijke verkiezingsuitslag laat zien dat het samenspel hapert en onderhoud vergt. Daardoor kunnen de spelers hun rol niet goed spelen. De kiezers laten dat zien door de wisseling van hun stem: in het voorjaar bij de Provinciale Statenverkiezingen koos de kiezer massaal voor BBB, in het najaar voor de Tweede Kamer voor PVV en NSC.

Kortom, als de focus teveel ligt op de beperkende grenzen, verlies je het doel uit het oog. Als je de focus houdt op het doel, vervagen de grenzen vanzelf. Dat was de oproep aan onze raadsleden tijdens de laatste algemene ledenvergadering. Dat gaat over het bereiken van een nieuw samenspel met onze inwoners, ondernemers en verenigingen, waarbij de gehele raad, het bestuur en de organisatie ondersteunend zijn in plaats van begrenzend.

Herwinnen vertrouwen

Tot aan de volgende verkiezingen voor de gemeenteraad in 2026 resteert nog een paar jaar om het vertrouwen van de kiezers te herwinnen. Dat kunnen we door te gaan werken aan het samenspel met hen. Zonder iemand uit te sluiten.

Op lokaal niveau gaan wij samen met gelijkgezinde partijen werken om de waarden voor een fatsoenlijke land overeind te houden. Daarvoor is het nodig over onze grenzen heen te kijken. Mogelijk gaat dat niet per se harmonieus. Dat is niet erg, juist nu is ons verhaal van omzien naar elkaar, saamhorigheid en solidariteit meer dan ooit nodig. Zowel voor onze kiezers met een christelijke (praktiserende) achtergrond, als voor hen die geloven in onze normen en waarden. Wij gaan samen met en voor u aan de slag in 2024.

Gert-Jan van den Dries, voorzitter CDA in de gemeente Loon op Zand

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.