16 maart 2017

CDA wil geen vertraging Verbinding A8-A9

'Toevoeging van een variant aan de planstudie A8-A9 betekent vertraging en dus langer onzekerheid voor veel mensen. Het kost onnodig extra geld en gaat voorbij aan eerdere besluiten'. Dat meldt CDA Noord-Holland, na de bekendmaking van het voornemen van Gedeputeerde Staten nu ook de korte  tunnelvariant voor te leggen aan de Stuurgroep A8-A9. Eerder stelde deze Stuurgroep voor om in de planstudie drie alternatieven op te nemen: Nul-plus-, Heemskerk- en Golfbaanalternatief.

Aanvankelijk zou Gedeputeerde Staten eind mei dit jaar een besluit nemen over een voorkeursalternatief voor de verbinding A8-A9. Doordat nu aan het Nul-plusalternatief, naast de viaductvariant, ook de tunnelvariant wordt toegevoegd, ontstaat vertraging. 'Dat betreuren wij. Er moet immers zo snel mogelijk een oplossing komen voor de verkeers- en leefbaarheidsproblematiek in het gebied in Krommenie, Wormerveer en Assendelft. Daar streeft het CDA Noord-Holland naar, samen met het CDA-Zaanstad en andere afdelingen. Natuurlijk moet er in de planstudie een nulvariant worden opgenomen. Aanvankelijk stelde de Stuurgroep A8-A9 daarom het Nul-plusalternatief voor met een viaductvariant. Daar wordt zeer verschillend over gedacht, en terecht. Maar dat geeft samen met het Heemskerk- en Golfbaanalternatief wel goede keuzemogelijkheden. Het is vreemd, dat Gedeputeerde Staten onder druk van voorstanders van een tunnelvariant nu teruggaat naar die Stuurgroep. Vooral omdat in dit voorstel geen nadere detaillering van die tunnelvariant wordt uitgewerkt. Ik ben bang dat daardoor in september weer vraagtekens worden gezet en vertraging ontstaat', meldt Statenlid Hermen de Graaf van het CDA.

Het onderzoek naar de nieuwe tunnelvariant kost niet alleen veel geld, zo'n € 100.000, maar veroorzaakt ook dat de vele bewoners en bedrijven die dit niet willen nog langer in onzekerheid moeten verkeren. 'Voor het CDA geldt, dat er nu geen enkele ruimte meer is voor nog meer vraagtekens omdat verdere vertraging voor ons onacceptabel is. We hopen op een verstandige afweging van de stuurgroep eind maart ', aldus De Graaf. Het voornemen van Gedeputeerde Staten is vlak voor de vergadering van Provinciale Staten op 13 maart per brief bekend gemaakt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.