01 oktober 2020

CDA: “bewoond dorp is geen museum”

De provincie Noord-Holland tekent in haar omgevingsverordening dorpen in als bijzonder provinciaal landschap. zet dorpen op slot met het opnemen van het ‘bijzonder provinciaal landschap’ in de omgevingsverordening. Het bijzonder provinciaal landschap wordt door de provincie omschreven als gebieden van zeer hoge landschappelijke waarde, waar alleen ontwikkelingen mogen plaatsvinden die de kernkwaliteiten niet aantasten. Woordvoerder wonen van het CDA Wilma van Andel:. “Wij vinden al dat het bijzonder provinciaal landschap veel te dicht tegen woonkernen is aan getekend, waardoor zij geen kant meer op kunnen. Maar er dan gewoon overheen tekenen, dat is nog een onbegrijpelijke stap verder. In deze dorpen wordt gewoon gewoond. Hoewel ze natuurlijk wonderschoon zijn, het gaat hier niet om musea.

Deze regels betekenen dat deze dorpen als Uitdam, Burgervlotbrug, Schoorldam, Aagtdorp, Rinnegom (en de lijst is nog veel langer) zich ook niet binnen hun eigen  grenzen kunnen ontwikkelen. Dit terwijl er nu juist door de provincie op wordt gehamerd zoveel mogelijk ‘binnenstedelijk’ te bouwen.”

Het CDA zal daarom een amendement indienen voor alle dorpen die onder het BPL zullen vallen. Dit gaat in tegen de sturingsfilosofie van de omgevingsvisie: lokaal wat kan, regionaal wat moet. De provincie steekt haar tentakels echter steeds verder uit. De amendementen zullen tijdens de Provinciale Statenvergadering van 5 oktober door het CDA worden ingediend. 22 oktober zullen ze ter stemming worden gebracht.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.