11 december 2023

CDA: ''Noord-Holland heeft een nieuw volkslied nodig’’

Het CDA Noord-Holland vindt dat de provincie toe is aan een nieuw provinciaal volkslied. De provincie heeft al een eigen volkslied, maar deze is gedateerd en onbekend en wordt daardoor nauwelijks gezongen. “Een bekend en aansprekend lied kan bijdragen aan een nieuwe impuls voor de muzikale cultuur, en meer zichtbaarheid van de provincie” aldus CDA-fractievoorzitter Dennis Heijnen. Het volkslied moet volgens het CDA beter aansluiten aan de huidige tijd en de diversiteit van de provincie.

“We roepen in een motie op tot de instelling van een werkgroep die verantwoordelijk wordt voor het formuleren van een opdracht waar muzikanten mee aan de slag kunnen” geeft Heijnen aan. Noord-Holland barst van bekende en onbekende muzikale talenten. Zij krijgen hierdoor de mogelijkheid een bijdrage te leveren aan een eigentijds en aansprekend volkslied waarin de grote diversiteit van de provincie Noord-Holland en haar inwoners aan bod komen. “Zo wordt het een lied dat iedereen in onze provincie aanspreekt” Aldus Heijnen.

Het huidige volkslied, welke dateert uit 2000, is gebaseerd op een tekst uit 1950 van P.J. Ferdinant, met de titel ‘’Ik houd van het groen in je wei’’.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.